Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

Ndahet nga jeta, piktori ynë i madh, Omer Kaleshi!

Ndahet nga jeta, piktori ynë i madh, Omer Kaleshi!

Piktori ynë i madh, Omer Kaleshi ndërroi jetë. Është Luan Rama ai që ka bërë të ditur lajmin e hidhur, përmes një shkrimi në rrjetet sociale.

Ndahet nga jeta, piktori ynë i madh, Omer Kaleshi!

"Omer Kaleshi nuk arriti ta mbarojë autoportretin e tij!

Dy ditë parë duke folur me video me Omer Kaleshin më pyeti se kur do të shkoja ta shikoja në shtëpinë e tij në Stamboll. Në fillim të majit, i premtova.

Ndahet nga jeta, piktori ynë i madh, Omer Kaleshi!

Por sot mora vesh se dje miku im i mrekullueshëm nuk do t’i shihte më krijimet e tij, pikturën që aq shumë e deshi. Një piktor që nuk punon thua se ka vdekur, më thoshte shpesh në spital si ta ndjente këtë. Dhe kishte të drejtë.

Ndahet nga jeta, piktori ynë i madh, Omer Kaleshi!

Njëzet vjet më parë kisha shkuar me të, të shikonim varrin e prindërve të tij rrethuar nga selvitë jo larg Bririt të Artë. Më së fundi Omer Kaleshi shkoi dje të përshëndesë atin dhe nënën e tij pranë Bririt të Artë, buzë Bosforit.

Ndahet nga jeta, piktori ynë i madh, Omer Kaleshi!

Atelieri i tij mbeti jetim përjetësisht. Ai nuk do të lutet më para tyre, pasi krijimi për të ishte një lloj lutje. Autoportretin e fundit që la mbi kavalet, mbeti i pambaruar!"

Omeri lutet

Omeri «lutet» çdo ditë

në ritin e tij piktural ballë kavaletit

suretet e tij janë tablo, koka

dervishë që kanë pirë verë në tryezën e tij të drunjtë,

fqinjët poshtë ndjejnë këmbët e tyre që rrahin,

atelieri i ngjan një skene hyjnore,

një copëz qielli tej xhamit,

veç një këmbë me një çorape nderet në tavan,

koka e Jezusë e shikon paqësisht nga një ikonë ortodokse,

bariu në miniaturë ka kohë që fle mbi oxhak,

«ney» kumbon dhe shpërndahet me hare tej dritares,

Omeri lutet i përkulur mbi paletë,

me spatulën e tij rrëmben pak të zezë,

pastaj të gjelbërt të zezë okër

dhe dansi bektashi vazhdon gjer në ag

«Ne jemi vetë Zoti», thonë dervishët

«sepse Zoti është brenda nesh»,

pastaj ata braktisin tablotë në korniza

dhe sillen rreth atelierit në ekstazën e tyre,

në vorbullën mistike që ngrihet lart,

Omeri lutet gjithnjë me heshtjen e tij proverbiale

me spatulën e tij në atë dorë ngritur

si një muzikant popullor ardhur nga rruga e gjatë e Konjas

kështu, nga mbrëmja në ag,

Omeri lutet bashkë me dervishët e tij

që krijohen nga paleta e tij e zjarrtë…/dritare.net