Na ndiqni edhe në

Letër Psikologes

Letër psikologes/ Vajza ime 6-vjeçare grindet shumë. Çfarë të bëj për ta qetësuar!

Letër psikologes/ Vajza ime 6-vjeçare grindet shumë.

Përgjigjet psikologia:

Përshëndetje!

Jam nëna e një vajze 6 vjeçe, e cila herë pas here tregon agresivitet në sjelljen e saj. Grindet shpesh, qan, thërret fort. Duket sikur është e stresuar dhe e shpreh në mënyrë agresive. Nuk po di si të sillem në këtë situatë. Sa do të vazhdoj kështu,nuk po e kuptoj sjelljen e saj. Ju si mendoni? Faleminderit.

Letër psikologes/ Vajza ime 6-vjeçare grindet shumë.

Ju falënderoj për pyetjen!

Fëmijët deri në një moshë të caktuar natyrisht duan të jenë në qendër të vëmendjes së atyre që kujdesen për to. Emocionet janë të vështira për fëmijët t'i njohin dhe menaxhojnë ata. Shkaqet e zemërimit të fëmijëve mund të jenë të pafundme. Ata zemërohen sepse nuk mund të bëjnë gjëra të caktuara, sepse janë të lodhur, sepse nuk mund të flenë, sepse janë të uritur, sepse duan të hanë atë që duan. Është e nevojshme durimi, por gjithmonë mbani autoritet pa të, frenat frenues do ta kenë të vështirë të formohen me pasoja serioze mbi të ardhmen e fëmijës. Ndonjëherë shkaqet e zemërimit mund të jenë shumë të thella dhe shumë serioze,mund te jetë një zemërim që vjen nga një nevojë e paplotësuar. Nëse një fëmijë tregon nervozizëm ata mund të janë nervozë sepse në familje për ndonjë arsye klima emocionale është më e shqetësuar.

Letër psikologes/ Vajza ime 6-vjeçare grindet shumë.

Në atë moment duhet së pari të përpiqemi t’i qetësojmë.

Duke i përqafuar ata dhe duke folur butësisht. Në disa raste, përqafimi ynë mund të jetë "i ndërlikuar" sepse ata po luftojnë me zemërimin, por ne duhet të përpiqemi të jemi të qetë, të qëndrueshëm dhe të transmetojmë qetësinë. Absolutisht e rëndësishme është për t’i kushtuar kohë dhe energji mësimdhënies së sjelljes së përshtatshme për të zëvendësuar sjelljen jo të papërshtatshme. Kur fëmija është i qetë, ne e marrim një moment ta diskutojmë me qetësi atë me të. Mund të përdorim një histori, disa vizatime. Dalëngadalë, ngadalë përpiquni të kuptoni arsyen përse vepron kështu.

Letër psikologes/ Vajza ime 6-vjeçare grindet shumë.

Asnjëherë mos e rrihni. Një fëmijë nuk rrihet kurrë, as pak, as ngadalë. Kurrë!

Ndëshkimi është gjithashtu i gabuar.

Mbajtja e qetësisë dhe një qasje e dashur në lidhje me situatën , është një shembull i sjelljes korrekte për të mësuar fëmijën tuaj, mënyra më efektive për ta qetësuar atë dhe për ta ndihmuar atë që në të vërtetë të zvogëlojë zemërimin e tij. Personalisht mendimi im është se kjo është një fazë kalimtare që me përkushtimin tuaj do të kaloj. Prindërit të mbarë./Dritare.net

Enertila Bekteshi, Psikologe Klinike

Nëse doni të ndani pyetje, këshilla apo dhe rrëfime, ju lutem shkruani në: [email protected]