Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

Cila është e vërteta rreth shtatzënisë dhe kafes!

Cila është e vërteta rreth shtatzënisë dhe kafes!

A duhet që femrat ta eleminojnë plotësisht kafen gjatë tetë javëve të para të shtatzënisë?

Kërkuesit thanë se femrat nuk duhet ta ndërpresin plotësisht kafeinën gjatë tetë javëve të para. Disa ekspertë thonë se duhen më shumë kërkime përpara se të arrijmë në konkluzione.

Kërkime të ndryshme e lidhin kafen me rritjen e tensionit të gjakut dhe kolesterolit ndërkohë disa të tjera thonë që kafja ul riskun e sëmundjeve të zemrës, shkruan dritare.net

Në një kërkim të bërë nga American Society for Reproductive Medicine’s (ASRM) në Filadelfia u tha se çdo nivel kafeine dëmton në javët e para të shtatzënisë. Instituti Shëndetësor Kombëtar thotë ta limitoni në 200 mg dita.

Gjithsesi, zv/presidentja e ASRM-së, Hugh Taylor tha se është e vështirë të shikohet sesi kafja mund të bëjë dëm në shtatzëni.

Gjithsesi, duke qënë se asnjë studim nuk jep siguri, do të ishte më mirë që në 12 javët e para të minimizonit dozën e kafeinës duke qënë se në studime të mëparshme ka shumë pak gjasa që doza të vogla të bëjnë ndonjë dëm.

Ndërkohë nuk ka ndonjë studim që e lidh mungesën e kafes me ndonjë problem, kështu që nëse do të doni ta eleminoni plotësisht, eliminojeni.

Llogaritësi i kafeinës Sasia

Kafe instant 100mg

Kafe filtër 140mg

Ekspres 80mg

Dekafeinato 1-5mg

Një filxhan caj i zi 50mg

Një filxhan caj jeshil 40mg

Starbucks Americano 355ml 150-170 mg

50g cokollatë me qumësht 10mg

50g cokollatë e pastër 25mg

330ml kanace Coca-Cola 32mg

250ml kanace Red Bull 80mg/Përshtati: Ada Shehu/dritare.net