Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

Zgjedhjet Europiane/ Dy blloqet më të fuqishme humbin kontrollin në parlament

Zgjedhjet Europiane/ Dy blloqet më të fuqishme humbin kontrollin

Blloku i qendrës së djathtë dhe blloku i qendrës së majtë në Parlamentin Europian kanë humbur shumicën e tyre të kombinuar mes një rritje të mbështetjes për liberalët, të gjelbrit dhe nacionalistët, informon dritare.net

Partia Popullore Europiane e qendrës së djathtë mbetet blloku më i madh, dhe pritet të formojë një koalicion pro-BE.

Liberalët dhe të Gjelbrit patën një natë të mirë, ndërsa nacionalistët fituan në Itali dhe Francë.

Pjesëmarrja ishte më e larta në 20 vjet, duke marrë përsipër dekada të rënies.

Populistët fituan terren në disa vende, por nuk arritën të fitonin aq sa ishte parashikuar, informon dritare.net.

Analistët thanë se Partia Popullore Europiane, ka gjasa të formojë një koalicion të madh me bllokun e socialistëve, në mbështetje të liberalëve dhe të gjelbërve.

Parlamenti Europian ndihmon në formulimin e legjislacionit të BE dhe rezultatet do të luajnë një rol të madh në atë se kush merr vendet e punës në Komisionin Europian./E.B-dritare.net