Na ndiqni edhe në

Letër Psikologes

Letër psikologes/ Nuk udhëtoj dot nga ankthi. Çfarë të bëj!

Letër psikologes/ Nuk udhëtoj dot nga ankthi. Çfarë

Pyetje për psikologen: Uroj të jeni mirë. Pse bëhem me ankth kur duhet të udhëtoj? Ndonjëherë edhe për rrugë të vogla. Faleminderit

Psikologia Enertila Bekteshi përgjigjet:

Ju falënderoj që më jeni drejtuar. Ju nuk keni pse të jetoni me ankth përgjithmonë. Ju mund ta kapërceni atë. Do të keni mundësi të jetoni përvojat e udhëtimit. Sepse ankthi nuk është diçka me të cilën do të duhet të jetosh përgjithmonë. Gjëja më e rëndësishme që mund të bëni për të filluar uljen e ankthit të udhëtimit është të keni motivimin. Ky është hapi i mirë si fillim. Shumë njerëz përjetojnë nervozizëm para se të largohen. Pavarësisht nëse mund të bëhet fjalë për një udhëtim pune apo kënaqësi nuk ka rëndësi, largimi është një veprim që në shumë raste shoqërohet me një ndjenjë të pasigurisë dhe prekshmërisë së thellë, pasi nënkupton një largim nga një mjedis familjar në këndvështrimin e përballjes së përvojave të pasigurta . Faktorët predispozues për këtë ndryshim të sferës psikomotore i atribuohen kryesisht stresit, i cili mund të ketë shkaqe të ndryshme.

Një stresues mund të jetë i lidhur me frikën e aksidenteve që mund të ndodhin pavarësisht nga mjetet e transportit të përdorur. Ankthi i nisjes mund të shkaktohet gjithashtu nga pakënaqësia e largimit nga të dashurit ose kafshët shtëpiake. Stresi, ankthi dhe frika mund të zvogëlohen me disa truke të vogla dhe me disa këshilla më profesionale si psh:

Pranimi i ankthit tuaj : të ndjehesh i shqetësuar për një ndryshim është plotësisht normale. Edhe pse shpesh ka implikime të frikshme, ankthi është në të vërtetë një emocion i dobishëm për të mbajtur vëmendjen, për t'u përgatitur për sjellje funksionale, për të qenë të vetëdijshëm për rreziqet

Njihuni me destinacionin : përveç udhëzuesve të çmuar të udhëtimit, edhe interneti, nëse përdoret mund të jetë një burim i dobishëm informacioni dhe mbështetje në zvogëlimin e ankthit para nisjes. Mund të jetë siguruese për të identifikuar shërbimet thelbësore në fazat e dikujt, siç janë klinikat mjekësore dhe spitalet, për të njohur transportin e ndryshëm ose opsionet e natës të ofruara nga vendi, për të mësuar zakonet dhe kulturën e një populli, në mënyrë që të mos ndjehen shumë të huaj sapo të arrijnë.

Thjeshtoni itinerarin që do të shkoni : është e rëndësishme të përcaktoni një itinerar udhëtimit, në mënyrë që të mos e bëni udhëtimin larg shtëpisë të bezdisshëm dhe rraskapitës.

Disa ilaçe bimore janë të dobishme për të parandaluar fillimin e ankthit fillestar.
Ndër këto janë:balsami i limonit dhe kamomili, të cilat shkaktojnë relaksimin e fibrave të muskujve, duke shfaqur aktivitet antispazmatik murriz dhe lisë, të cilët veprojnë në sistemin kardiovaskular, që rregullojnë presionin e gjakut i cili ka tendencë të rritet në rast të sindromës në ankth; lule pasioni, e cila është e pajisur me një mekanizëm veprimi të ngjashëm me atë të benzodiazepines, me efekte anksiolitike dhe qetësuese.

Nëse në vetvete ju duket e vështirë të dilni nga kjo gjendje , është e dobishme të kërkoni ndihmë nga një eksperti psikolog në dinamikën e udhëtimit, përfshirë menaxhimin e ankthit para nisjes. Duke shpresuar t'ju kem ndihmuar sadopak ju uroj të keni sa më shumë udhëtime këtë verë ./dritare.net