Na ndiqni edhe në

Bota

2 prilli, Dita Botërore e Ndërgjegjësimit mbi Autizmin!

2 prilli, Dita Botërore e Ndërgjegjësimit mbi Autizmin!

Çdo vit më 2 prill festohet ngjarja globale e ndërgjegjësimit të Ditës Botërore të Autizmit për të rritur ndërgjegjësimin për çrregullimet e spektrit të autizmit (ASD). Kjo ditë e veçantë synon të ndërgjegjësojë për autizmin si çrregullim dhe të mbështesë ata që vuajnë prej tij. Është një ngjarje globale e kujdesit shëndetësor që fokusohet në pranimin, mbështetjen dhe përfshirjen e personave autikë dhe mbrojtjen e të drejtave të tyre.

Çfarë është Autizmi?

Çrregullimet e spektrit të autizmit (ASD) janë një grup i larmishëm i kushteve të karakterizuara nga një farë shkalle vështirësie me ndërveprimin dhe komunikimin social. Karakteristika të tjera përfshijnë modele atipike të aktiviteteve dhe sjelljeve, të tilla si vështirësia me kalimin nga një aktivitet në tjetrin, fokusi në detaje dhe reagime të pazakonta ndaj ndjesive.

Shkaqet e autizmit!

Ndër disa shkaqe, prematuriteti ekstrem ose pesha e ulët e lindjes, ekspozimi para lindjes ndaj ndotjes së ajrit, obeziteti i nënës, diabeti, çrregullimet e sistemit imunitar ose gjenetika mund të çojnë në zhvillimin e çrregullimeve të spektrit të autizmit.

Faktorët e rrezikut të autizmit!

Faktorët e rrezikut përfshijnë të paturit e një vëlla ose motër me ASD, të kesh kushte të caktuara gjenetike ose kromozomale, të përjetosh komplikime në lindje ose të lindësh nga prindër më të rritur.

Simptomat e Autizmit!

Shenjat e autizmit tek fëmijët e vegjël përfshijnë mosreagimin ndaj emrit të tyre, shmangien e kontaktit me sy, lëvizjet e përsëritura dhe zhvillimin e vonuar të të folurit. Tek fëmijët më të rritur, shenjat përfshijnë vështirësi në të kuptuarit e mendimeve ose ndjenjave të të tjerëve, të folurit e pazakontë, respektimin e rreptë të rutinave dhe vështirësinë për të bërë miq.

Trajtimi i Autizmit!

Trajtimi varet nga nevojat dhe situatat e personit, me synimin për të reduktuar simptomat dhe për të përmirësuar të mësuarit dhe zhvillimin. Trajtimet mund të përfshijnë lloje të ndryshme terapish për të përmirësuar të folurin dhe sjelljen, dhe ndonjëherë medikamente për të ndihmuar në menaxhimin e çdo gjendjeje mjekësore që lidhet me autizmin. Rastet e autizmit në mbarë botën janë në rritje, me më shumë fëmijë të diagnostikuar dhe që marrin terapi se kurrë më parë.

Historia e Ditës Botërore të Ndërgjegjësimit për Autizmin!

Dita Botërore e Ndërgjegjësimit për Autizmin u caktua me një rezolutë të miratuar nga Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara më 1 nëntor 2007, për të rritur ndërgjegjësimin e publikut për autizmin dhe për të punuar drejt fuqizimit dhe pranimit të individëve me autizëm, duke njohur kontributin e tyre në shoqëri./M.K-dritare.net