Na ndiqni edhe në

Opinione

Opozita pret që Berisha e Meta t'i shpëtojë nga Rama, ata presin që populli t'i shpëtojë nga SHBA

Opozita pret që Berisha e Meta t'i shpëtojë nga Rama, ata

Nga Mero Baze

Ilir Meta u kërkoi sot qytetarëve shqiptarë të ngrihen në revoltë popullore për të përmbysur mbështetjen perëndimore ndaj qeverisë së Edi Ramës në emër të popullit shqiptar. Duke u përpjekur tu shpjegojë mbështetësve të tij në Vlorë, problemin që ai dhe Sali Berisha kanë me mungesën e mbështetjes nga perëndimi, Ilir Meta tha se e vetmja mënyrë që SHBA dhe Evropa të bëhet me ta, është që populli të ngrihet në revolta masive. Për të ilustruar zgjidhjen e tij magjike, ai përmendi regjime si ai i Markosit, Somozës apo Noriegës, që edhe pse dikur i ka mbështetur SHBA, janë rrëzuar me revolta.

Deklaratat e Ilir Metës janë në fakt shpjegimi i parë i sinqertë, se përse u duhen revoltat popullore Sali Berishës dhe Ilir Metës.
Në shpjegimin e tij, Ilir Meta së pari pranon se problemi i opozitës është konflikti që ai dhe Sali Berisha kanë me perëndimin. Për ta tejkaluar këtë problem sipas tij, perëndimi duhet vënë para faktit të kryer të përmbysjes së qeverisë aktuale me revolta me qëllim që SHBA dhe BE të detyrohet të bëhet me ta.

Dhe si për ta banalizuar deri në fund dhe këtë “ide” të tij, i drejtohet klisheve të vjetra se si SHBA mbështet narkotrafikantë ndërkombëtarë si Noriega, Markosi etj.
Kjo është deklarata më e rëndë që ndonjë politikan shqiptar në liri ka bërë për SHBA, që nga viti 1990 dhe është e ngjashme me konceptin që ka pasur për "Imperializmin Amerikan" Enver Hoxha, që e trajtonte si një xhandar të popujve të botës që mbante në fuqi diktatorë dhe rrëzonte demokraci.

Ilir Meta ka bërë të njëjtën “tablo sinoptike” të imperializmit amerikan sot në botë dhe Shqipëri.
Sipas tij, populli shqiptar duhet të shpëtonte Shqipërinë duke marrë fatin në duart e veta, duke i treguar vendin SHBA dhe Evropës si e vetmja mënyrë që opozita të vinte në pushtet.

Natyrisht që deklarata është shumë dëshpëruese për opozitën, pasi opozita pret të rrëzojë qeverinë për hallet e saj dhe jo për hallin e Metës dhe Berishës. Por kur dëgjon nga goja e një opozitari se çfarë beteje të madhe e pret opozitën, që bashkë me Edi Ramën t'i ulë kokën dhe SHBA dhe Evropës, e kupton se kostoja e betejës opozitare është dhjetëfishuar nga zaptimi i saj prej Sali Berishës dhe Ilir Metës.

Dhe në këto raste, çdo opozitar me mend në kokë, mund të bëjë llogaritë më thjesht se Ilir Meta dhe Sali Berisha. Ata thjesht mund të llogarisin forcat vetëm për të mundur Edi Ramën, jo dhe SHBA e BE. SHBA e BE nuk janë halli i shqiptarëve por halli i Sali Berishës dhe Ilir Metës. Kështu që opozita nuk ka pse bën betejë të shpëtojë Berishën e

Metën nga SHBA dhe Evropa, por të bëjë betejë për ndryshimin e pushtetit në Shqipëri. Dhe kostoja më e lirë e tyre është të mos kenë punë në betejën e tyre me Sali Berishën dhe Ilir Metën. Ata le të marrin avokat kundër SHBA dhe BE, për hallet e tyre. Opozita i ka aleatë dhe s'ka nevojë të bëjë luftë me ta. Mjafton të shkëpusin betejën e tyre nga halli i Ilir Metës dhe Sali Berishës dhe opozita lehtësohet nga një barrë e rëndë që e mban me dhunë mbi supe./tema