Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

Seksi në menopauzë. Si të rigjeni kënaqësinë!

Seksi në menopauzë. Si të rigjeni kënaqësinë!

Seksi në menopauzë shpesh është një temë e diskutuar pak. Në realitet, kjo periudhë nuk duhet të nënvlerësohe, seksualiteti dhe marrëdhënia me partnerin, pavarësisht nga ndodhja e ndryshimeve fizike dhe emocionale, nuk duhet të eliminohet.

Bërja e seksit në menopauzë për kaq shumë gra është një tabu. Asgjë nuk mund të jetë më e gabuar. Para së gjithash, është mirë të dimë se çfarë nënkuptohet me menopauzën dhe çfarë çrregullimesh ka.

Është periudha në të cilën vezoret pushojnë aktivitetin e tyre dhe, rrjedhimisht, ulet prodhimi i hormoneve të estrogjenit dhe progesteronit. Mungesa e estrogjenit mund të shkaktojë dhimbje dhe thatësi vaginale, por edhe gjumë dhe humor të shqetësuar. Shpesh, rënia e interesit në seks shoqërohet me nivele të reduktuara të testosteronit, hormon që prodhohet natyrshëm nga të dy vezoret .

Orgazma është shprehja më e lartë e kënaqësisë seksuale, një përvojë e jashtëzakonshme që burrat dhe gratë jetojnë ndryshe.

Sot, vizioni i seksualitetit është transformuar rrënjësisht falë një sërë ndryshimesh kulturore: nga mundësia për të lindur - nëpërmjet fertilizimit të asistuar, madje edhe jashtë epokës biologjike - me rritjen e moshës mesatare të jetës. Qasja, në mënyrë të pashmangshme, duhet të ndryshojë. Si? Para së gjithash, duke filluar të konsiderosh menopauzën si një ndryshim normal dhe jo si një patologji ose një turp .

Por kur bëhet fjalë për seksin në menopauzë, ka një numër rregullash për rizbulimin e kënaqësisë dhe të kuptuarit. Këtu janë ato kryesore:

Dietë të shëndetshme dhe aktivitet fizik: këto janë dy aspekte të rëndësishme edhe kur flitet për seksin në menopauzë. Ngrënia në një mënyrë të ekuilibruar dhe lëvizja mund të ndihmojë në ndryshimin e perspektivës, duke e vendosur veten në një gjendje më të favorshme.

Krijimi i atmosferës së duhur: fjalëkalimi është "angazhim" nga ana e të dy partnerëve. Duke folur frazat e ëmbla dhe të dashura gjatë seksit, duke luajtur me imagjinatën, duke stimuluar personin tjetër edhe me një shikim, të gjitha formulat duhet të miratohen që mund të jenë një ndihmë e madhe.

Mos harroni lojërat paraprake: ato duhet të përjetohen si një lojë, por ato kanë aftësinë për të thyer çdo rutinë. Nëse ka vështirësi në shtrat, nuk duhet të dramatizohemi, por të përfshihem dhe ta marrin me qetësi.

Marrëdhënie të shpeshta seksuale: çiftet që kanë marrëdhënie me një vazhdimësi të caktuar janë shpesh edhe më të qetë. Gjithmonë argëtohuni, ndoshta duke  bërë një dush së bashku, masazhoni partnerin, duke qeshur duke bërë dashuri, duke zbuluar fantazitë.

Rënia e dëshirës seksuale? Një çështje e kokës

Edhe duke marrë parasysh se në menopauzë libido mund të reduktohet, duhet të thuhet se dëshira seksuale është e lidhur, në një pjesë të madhe, me stimuj që vijnë nga truri. Më pak ankth dhe më shumë ndërlikim, pra, pa harruar se mungesa e shpejtësisë mund të kompensohet me cilësi, intimiteti juaj do të jetë edhe më i mirë./Dritare.net/ Përshtati/ Valmira Dalipi/