Na ndiqni edhe në

Letër Psikologes

Letër psikologes/ Si ta kalojmë izolimin social?

Letër psikologes/ Si ta kalojmë izolimin social?

Përshëndetje, psikologe Enertila!

Dua t’ju falenderoj për punën tuaj, sidomos këto ditë. E gjithë bota po kalon kushte të vështira psikologjike dhe emocionale, çdo ditë ndjekim këshilla dhe rekomandime, por të lutem doja një opinion nga ju për izolimin social, si ta kalojmë? Na thuaj diçka, të lutem!

Psikologia përgjigjet:

Ju falenderoj për vlersimin dhe përkrahjen tuaj në punën time .

Izolimi social përshkruan mungesën e kontakteve sociale. Është një gjendje që të shkëput nga rrjedha normale e jetës.

Izolimi mund të përfshijë qëndrimin në shtëpi për periudha të gjata kohore, ose të mos keni akses në shërbime ose përfshirje të komunitetit, dhe pak ose aspak komunikim me miqtë, familjen dhe të njohurit.

Ka shumë faktorë kontribues në izolimin shoqëror. Shumë gjëra mund të parandalojnë që të kenë kontakte me anëtarët e tjerë të shoqërisë, të tilla si sëmundja afatgjatë, aftësi të kufizuara, çështjet e transportit, papunësia dhe luftimet ekonomike ose dhuna në familje.

Letër psikologes/ Si ta kalojmë izolimin social?

Izolimi social mund të çojë në ndjenja të vetmisë, frikës ndaj të tjerëve ose vetbesim të ulët. Mungesa e kontakteve të vazhdueshme njerëzore gjithashtu mund të shkaktojë konflikt me miqtë ose të shkaktojë probleme me anëtarët e familjes.Kjo nuk do të thotë se është e lehtë.

Unë mendoj disa sugjerime për të qëndruar pozitiv dhe të shëndetshëm përballë këtij izolimi të ri shoqërorqë jemi duke kaluar keto ditë

1. Mbani një lidhje me njerëzit që ju doni

Bisedat ballë për ballë janë më të mirat, por tani nuk janë të mundshme. Në vend të kësaj, sugjeroj thirrje video. Ato janë të mira për sa i përket lidhjes emocionale, këto ditë .

2. Programoni ndërveprime

Së pari, kuptoni se cilat ndërveprime sociale janë më të rëndësishme për ju për t'i përsëritur. Ndoshta vendosni me miqtë një takim virtual . Orare të caktuara takimesh virtuale.Programoni oraret e pazareve në hapsirat e levizjeve të kufizuara. Mund tu duket si një gjë e cuditshme kjo por ndihmonë.

Letër psikologes/ Si ta kalojmë izolimin social?

3. Përdorni mediat sociale

Mos u ulni dhe të shikoni një media sociale si një revistë apo shfaqje tv ndaloni së ndjekuri njerëzit që nuk i njihni ose nuk i njihni mirë, si të famshëm dhe ndikues, madje edhe të njohurit. Bëni vërtet përpjekje për t'u angazhuar në mënyrë aktive me njerëz që njihni dhe kujdeseni.

4. Zëvendësoni kontaktin fizik të humbur

Shumica prej nesh dëshirojnë kontakt fizik. Nëse qëndroni të vendosur në shtëpi dhe familja juaj është e shëndetshme, ka gjasë mirë të ruani nivelet normale të kontaktit. Këshilla për larjen e duarve dhe këshillat për mos prekje të fytyrës ende duhet të zbatohen. Nëse nuk ndiheni të sëmurë, kafshët shtëpiake janë gjithashtu një alternativë e mirë. Ka përfitime të vërteta për të pasur kafshë shtëpiake si shokë. Ata nuk janë aq të mirë sa bashkëveprimi njerëzor por sigurisht më mirë sesa të qenurit vetëm.

Letër psikologes/ Si ta kalojmë izolimin social?

Rreziqet e izolimit social mund të jenë:

Sfida me të cilën përballemi tani është të kuptojmë se çfarë mund të bëhet në lidhje me të. Mendoj se mund të ketë një rritje të ndjeshme të rrezikut të depresionit, cilësi e dobët të gjumit, rënien e përshpejtuar konjitive, funksionin e dobët kardiovaskular dhe imunitetin e dëmtuar në çdo fazë të jetës.

Psikologët janë të pozicionuar mirë për të ndihmuar kombin për të kaluar këtë situatë ndaj do t’ju rekomandoja t’i drejtoheni një profesionisti të shëndetit mendor nëse kuptoni se nuk ndiheni mirë në kushtet e izolimit social. Ju falenderoj për letrën tuaj, besoj se situata do të kalojë shpejtë dhe të gjithë bashkë do ja dalim. Gjithë të mirat./dritare.net

Letër psikologes/ Si ta kalojmë izolimin social?

Enertila Bekteshi, Psikologe Klinike

Nëse doni të ndani pyetje, këshilla apo dhe rrëfime, ju lutem shkruani në: [email protected]