Na ndiqni edhe në

Letër Psikologes

Letër psikologes/ Djali 9-vjeçar masturbohet. Si të komunikoj me të?

Letër psikologes/ Djali 9-vjeçar masturbohet. Si të komunikoj

Përshëndetje psikologe Enertila! Ju përgëzoj për profesionin e bukur e human që keni. Unë jam nëna e një djali 9-vjeçar. Ka disa muaj që djali im masturbohet. Shpërqendrohet dhe djersitet në momentin që vepron kështu. Çfarë të bëj, cila do të ishte një mënyre e përshtatshme komunikimi ju lutem?Faleminderit.

Psikologia Enertila Bekteshi, përgjigjet:

Përshëndetje ,ju falënderoj që mu drejtuat. Masturbimi infantil është absolutisht i natyrshëm. Tema është për shumicën e njerëzve mjaft e vështirë , prindërit vështirë se flasin për këtë. Megjithatë, ky është një problem real për të rriturit! Masturbimi infantil është absolutisht i natyrshëm. Qëllimi i vetëm i aktit foshnjor është marrja e lehtësimit, kënaqësisë fizike por jo erotike, për t’u përdorur në momentet e lodhjes, vetmisë ose mërzisë.

Akti masturbator thjesht duhet të kuptohet që është: një akt instiktiv. Qëndrimet e mosmiratimit, dënimit ose ndëshkimit rrezikojnë të krijojnë tabu ose reagime negative ndaj seksualitetit te fëmija.

Fëmijët që masturbojnë shpesh janë fëmijë që ose ndjehen vetëm, të cilët do të dëshironin më shumë shoqëri dhe më shumë butësi. Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë që fëmija nuk duhet të edukohet me rregulla shoqërore për t'u ndjekur, ashtu si të gjitha rregullat për shprehjet verbale ose sjelljen që duhet të mbahen në publik. Fëmijët masturbohen në të gjitha moshat. Merruni me këtë çështje dhe mos nxirrni përfundime në lidhje me shëndetin mendor të fëmijës tuaj. Në vend që të përdorni ndëshkim ose trajtim klinik, përpiquni me durim të vendosni kufij, të përfshiheni në biseda të hapura dhe të inkurajoni sjelljen e duhur. Është jetike t'i mësoni fëmijët tuaj se si duhet të sillen ndaj:

• Mos u tregoni shumë të ashpër ose agresiv.

• Të qenit i ashpër ose dhënia e një ndëshkimi të ashpër nuk do ta ndalojë këtë sjellje; përkundrazi, kjo vetëm do ta bëjë fëmijën të mirë në gënjeshtra dhe fshehje të gjërave nga ju.

• Gjithmonë kujtojeni fëmijën tuaj se ju jeni aty për të.

• Jini të dashur, por të vendosur në trajtimin e problemit.

• Jini mirëkuptues dhe përpiquni, sa më shumë që të jetë e mundur, ta përshtatni fjalimin tuaj me moshën e tij

• Mos e adresoni këtë temë në publik. Ju nuk keni pse ta bëni fëmijën tuaj të ndihet i poshtëruar në publik ose para vëllezërve dhe motrave të tij.

• Mos harroni: sigurohuni që ai të mos ndjehet i turpëruar dhe të mos ndjehet fajtor për masturbimin; thjesht shpjegojini atij se problemi është ta bësh atë në publik.

Kjo mund të jetë një përvojë e vështirë për ju, unë ju kuptoj megjithatë jam e bindur se do të mund të realizoni një punë të mirë me fëmijën tuaj. Ju uroj prindërim të mbarë./dritare.net