Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

Letër psikologes/ Djali im 8 vjeç sheh ëndrra të këqija, çfarë t'i bëj!

Letër psikologes/ Djali im 8 vjeç sheh ëndrra të

Përshëndetje zonja Psikologe, unë që po ju shkruaj jam një nënë e cila ka disa kohe që po shqetësohem për djalin tim 8 vjeç, i cili nuk bën një gjumë të mirë. Ai zgjohet gjatë natës me të bërtitura dhe merr frymë rëndë. Ankohet se sheh ëndrra të këqija dhe i krijohet një gjendje e vështire ankthi. Nuk di se çfarë mund t'i bëj. Mundohem ta qetësoj ,por kjo gjendje po i përsëritet shpesh. Si më ndihmon për ta qetësuar ju lutem? Ju falënderoj e më lejoni tu them se fjalët tuaja  po na qetësojnë çdo ditë.

Psikologia përgjigjet:

Ju falënderoj për besimin që shprehni ndaj punës sime.

Makthi në vetvete nuk është një patologji, por është e nevojshme të jesh i kujdesshëm sepse në disa raste mund të jetë një manifestim i frikës irracionale dhe simptomë e një konflikti që fëmija e përjeton në mënyrë të pandërgjegjshme.

Kur ​​fëmijët juaj ka tendencë të zgjohen gjatë natës, ju mund ta ndihmoni atë duke treguar siguri dhe duke transmetuar një ndjenjë mbrojtjeje dhe sigurie, për shembull duke e marrë atë në krahë, duke i ofruar atij një gotë ujë, absolutisht pa e qortuar atë ose duke e bërë atë të ndjehet fajtor. Nëse, nga ana tjetër, fëmija vazhdon të flejë por tregon që gjumi i tij është veçanërisht i shqetësuar, do të ishte e mirë që të mos e zgjoni atë, t'i jepni mundësinë për të kapërcyer në mënyrë të pavarur ankthet e natës: në këtë rast, mund të përpiqeni ta bëni atë të ndjejë akoma praninë përmes kontaktit fizik për shembull shtrirë pranë tij, apo duke mbajtur dorën.

Është e rëndësishme të bisedoni me të voglin , të përpiqeni të kuptoni se çfarë është e gabuar dhe të tregohet për makthet. Nëse vini re se ka probleme që lidhen me jetën tuaj të përditshme, mund të provoni, për shembull, të ndryshoni ritmet e ditës. Është gjithashtu thelbësore të sigurohet që fëmija të ketë një mënyrë jetese të shëndetshme dhe ushqim të mirë , për të promovuar mirëqenien dhe vazhdimësinë e gjumit. Nëse problemi ka të bëjë me mbivlerësimin, këshilla është të ngadalësoni ritmin dhe të krijoni stimuj relaksues përpara se të flini, të tilla si leximi i një libri.

Gjëja e rëndësishme është të gjesh një rutinë, ndërtoni së bashku me sjelljet e fëmijës suaj dhe ritualet e vogla që janë të njëjtën natë pas nate, për të siguruar gjumë të rregullt. Momenti i gjumit është thelbësor: për këtë ju duhet të krijoni një mjedis të qetë. Një ide mund të jetë të tregoni , me zë të ulët dhe butësisht, për tregimet e vogla të shpikura që ritregojnë hap pas hapi momentet më të bukura dhe kuptimplote të ditës së fëmijës : në këtë mënyrë do të krijohet një vazhdimësi midis zgjimit dhe gjumit dhe fëmija do të flejë më qetësisht dhe me pritje pozitive për ditën tjetër. Ditë të mbarë e gjithë të mirat./dritare.net

Enertila Bekteshi, Psikologe Klinike

Nëse doni të ndani pyetje, këshilla apo dhe rrëfime, ju lutem shkruani në: [email protected]