Na ndiqni edhe në

Bota

A është gati Evropa për LNG!

A është gati Evropa për LNG!

Teksa furnizimi i Evropës me gazin rus nuk është në ditët më të mira, që nga shpërthimi i luftës në Ukrainë, shumë vende evropiane janë përpjekur të gjejnë burime alternative të energjisë.

Sipas Protothema, megjithëse BE-ja ka rënë dakord për një plan për të reduktuar konsumin e gazit natyror këtë dimër me 15 për qind krahasuar me mesataren e pesë viteve të fundit, gazi nuk do të braktiset së shpejti si burim energjie.

Një nga përgjigjet e Europës ndaj krizës është rritja e importeve të gazit natyror të lëngshëm (LNG). Duke anashkaluar përdorimin e tubacioneve nga lindja, terminalet LNG hapin një shumëllojshmëri më të gjerë të furnizuesve të mundshëm. Një nga përfituesit kryesorë të këtij ndryshimi deri më tani kanë qenë Shtetet e Bashkuara. Në gjysmën e parë të vitit 2022, SHBA u bë furnizuesi më i madh në botë i LNG, me 71 për qind të eksporteve të saj që shkojnë në BE dhe MB.

Gjermania, për shembull, e cila kishte zhvilluar një varësi të konsiderueshme nga dërgesat e gazit nga Rusia, ka njoftuar ndërtimin e tre terminaleve të importit të LNG që nga fillimi i luftës. Siç tregon edhe ky infografik duke përdorur të dhënat e Infrastrukturës së Gazit në Evropë, këto do të jenë terminalet e parë në vend.

A është gati Evropa për LNG!

Spanja tashmë ka gjashtë terminale operacionale, ndërsa Franca dhe Turqia kanë nga katër secila, me të dyja vendet që planifikojnë një tjetër. Italia ka tre në funksionim dhe do të arrijë Spanjën sapo të ndërtohen tre terminalet e saj të planifikuarA. Aktualisht është planifikuar edhe zgjerimi i kapacitetit të një numri terminalesh LNG në të gjithë kontinentin.

Ndërsa kjo mund të shërbejë si një zgjidhje afatshkurtër dhe afatmesme, përdorimi i gazit natyror të lëngshëm është i diskutueshëm. Agjencia Federale Gjermane e Mjedisit pretendon se përdorimi i shtuar i LNG-së, veçanërisht në krahasim me gazin e transportuar përmes tubacionit, nuk mund të justifikohet nga një politikë klimatike dhe perspektiva e efikasitetit të energjisë. Megjithatë, agjencia thekson se një zgjerim i infrastrukturës LNG gjatë tranzicionit drejt energjisë më të pastër mund të kontribuojë në përmirësimin e sigurisë së furnizimit, si dhe më shumë konkurrencë./M.K/dritare.net