9 mënyra të thjeshta si t’i shpëtoni në kohë, fëmijët nga mbytja!

Sipas të dhënave të marra nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, mbytja është shkaku i dytë kryesor i vdekjeve të fëmijëve të grup moshave 1-14 vjeç. Kjo ndodh sepse shumica e prindërve nuk njohin shenjat e mbytjes.

Ata besojnë në mitet e krijuara nga filmat apo reklamat dhe kështu ata humbasin të dashurit e tyre. Dritare.net sot në këtë artikull do ju listojë 9 sinjalet më të rëndësishme të cilat ju tregojnë sesi duhet të veproni për parandalimin e një rreziku.

Si mund ta njihni nëse fëmija juaj po mbytet?

Frank Pia është një specialist që kupton sjelljet e zakonshme të mbytjes dhe i dokumenton gjetjet e tij. Ai deklaroi se personi që po mbytet nuk është fakti se po mbytet, as nuk është e dukshme për askënd përveç syve të trajnuar. Ky është një proces i shpejtë dhe zakonisht i heshtur. Më poshtë janë shenjat që ju bëjnë juve të vetëdijshëm.

Një thirrje për ndihmë dhe frymëmarrje

Sigurisht që personat që po mbyten e kanë shumë të vështirë të thirrin dikë për ndihmë.  Prandaj është një gabim i madh të mendoni se do të jeni në gjendje t’i ndihmoni fëmijët tuaj brenda sekondave nëse dëgjoni zërat e tyre. 

Lëvizjet e krahut

Edhe pse veprimi kryesor për një person që po mbytet është të mbajë kokën mbi ujë. Kjo është arsyeja pse krahët zakonisht shtrihen anash  dhe lëvizin në mënyrë të alternuar lart e poshtë. Lëvizje të tilla ndihmojnë për të rritur dhe ulur personin që ndikon në mbytjen tuaj. Por në këtë mënyrë ju keni një shans për të marrë ajër. Mos harroni se këto veprime kërkojnë shumë përpjekje në mënyrë që një fëmijë të jetë në gjendje t’i kryejë ato për një periudhë të gjatë kohe derisa të shpëtojë.

LEXO DHE :  Kursi i këmbimit valutor, 29 janar 2020

Pozicionimi i trupit

Trupi i personave që mbyten, mbetet në porcionin vertikal, prandaj kini kujdes dhe mundohuni që gjithmonë të ruani ekuilibrin, duke qëndruar horizontalisht.

Lokomotivë

Thuhet se zakonisht pavarësisht forcës së dallgëve në det arrijnë të kthehen drejt bregut. Por ky është i vetmi veprim që ata janë në gjendje të bëjnë. Lëvizjet e krahut mbi ujë, dhe lëvizjet e këmbëve ju ndihmojnë të dilni në breg.

Shenjat e tjera

Shenjat e mëposhtme mund të tregojnë gjithashtu se fëmija juaj është në rrezik:Sytë që ju djegin dhe që nuk mund t’i hapin Flokët mbi ballë apo syTentativa për të dalë mbi ujëPërpjekja për ët qëndruar në shpinë 

Çfarë mund të bëni në rast urgjence?

Shikoni listën e veprimeve nëse është një rast emergjent

 Merrni fëmijën tuaj nga uji

Kontrolloni nëse fëmija merr frymë

Nëse nuk shihni ndonjë shenjë të frymëmarrjes, duhet menjëherë të filloni frymëmarrjen artificiale

Pasi fëmijë fillon të marrë frymë normalisht, çojeni për në vizitë në spital

Si mund ta parandaloni një emergjencë?

Çfarë mund të bëjmë për t’i mbajtur fëmijët tanë të sigurt?

Mos i lini fëmijët vetëm kur janë në ose pranë ujit.

Mos u hutoni, sepse sekondat mund të kushtojnë një jetë.

Mësojini fëmijëve se si të notojnë. Merrni parasysh moshën dhe zhvillimin e tyre para se të merrni këtë vendim.

Sigurohuni që fëmijët të cilët nuk mund të notojnë të veshin një xhaketë për shpëtimin e jetës.

Mësimdhënia e fëmijëve që notojnë në det ndryshon nga noti në një pishinë.

Tregojuni atyre rreth pamjes së kufizuar, thellësisë, sipërfaqeve të pabarabarta dhe rrymave. Mësoni aftësitë bazë për shpëtimin nga mbytja.

Këto të dhëna mund t’ju ndihmojë të shpëtoni jetën e fëmijëve tuaj, por jo vetëm./ Përshtati nga Brighside./A.C/dritare.net

 

Për t’u bërë pjesë e grupit "Dritare.net" mjafton të klikoni: JOIN GROUP

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.