Na ndiqni edhe në

Shëndet

Menopauza/ A është faktor rreziku kardiovaskular? Përgjigjet një kardiologe!

Menopauza/ A është faktor rreziku kardiovaskular? Përgjigjet

Sëmundjet kardiovaskulare janë shkaku kryesor i vdekjeve në popullatën e përgjithshme në mbarë botën dhe një nga shkaqet kryesore të vdekjes te gratë e moshës së mesme. Në mënyrë tipike, gratë zhvillojnë sëmundje të arterieve koronare në një moshë më të vonë se burrat dhe ka një rritje të dukshme të rrezikut kardiovaskular pas menopauzës. Shumë studime gjatë 20 viteve të fundit janë fokusuar në të kuptuarit e rrezikut kardiovaskular dhe ndryshimeve që ndodhin në trupin e një gruaje gjatë dhe pas menopauzës.

Menopauza shënon ndërprerjen e përhershme të funksionit të vezoreve dhe kalimin nga faza riprodhuese në atë joriprodhuese të jetës së gruas. Menopauza natyrale zakonisht përcaktohet kur ndërprerja e menstruacioneve zgjat për 12 muaj rresht dhe nuk është rezultat i shkaqeve dytësore, por rezultat i procesit normal biologjik që ndodh te çdo grua. Mosha mesatare për menopauzë natyrale është 50 vjeç (shumica është midis 48-53).

Menopauza quhet e hershme kur shfaqet në një moshë më të re se 45 vjeç (midis 40-45 vjeç), ndërsa në moshën më të re se 40 vjeç karakterizohet si e parakohshme. Periudha kohore para menopauzës gjatë së cilës cikli menstrual bëhet dukshëm i parregullt ose fillojnë simptomat e lidhura me menopauzën quhet klimakterike. Gjatë menopauzës te gruaja ndodhin shumë ndryshime hormonale, fizike dhe psikologjike, të cilat shoqërohen me rritje të rrezikut kardiovaskular.

Sipas një publikimi të fundit, disa karakteristika kryesore të menopauzës që ndikojnë në rritjen e rrezikut kardiovaskular janë si më poshtë:

1. Mosha e gruas në fillimin e menopauzës: Gratë me fillim të hershëm të menopauzës janë në rrezik më të madh për ngjarje kardiovaskulare.

2. Lloji i menopauzës: Gratë me menopauzë natyrale kanë një rrezik të përgjithshëm kardiovaskular më të ulët në krahasim me gratë që i janë nënshtruar ooforektomisë dypalëshe dhe nuk marrin terapi zëvendësuese hormonale me estrogjen. Këtu vlen të theksohet se ky ndryshim në rrezikun kardiovaskular është kryesisht për shkak të moshës së hershme në të cilën gruaja i nënshtrohet ooforektomisë bilaterale. Në të kundërt, kur ooforektomia ndodh afër moshës së menopauzës natyrale, ky ndryshim eliminohet.

3. Faza e menopauzës duket se ndikon në rrezikun kardiovaskular në një farë mase. Studimet kanë treguar se faktorët e rrezikut për sëmundjet kardiovaskulare, të tilla si presioni i gjakut dhe nivelet e lipideve në gjak, janë të ngritura në periudhën e vonë perimenopauzale në krahasim me periudhën e hershme perimenopauzale.

4. Një tipar tjetër i rëndësishëm i menopauzës që ndikon në rrezikun kardiovaskular janë ndryshimet hormonale, konkretisht ulja e nivelit të estradiolit.

5. Një rol dhe efekt të rëndësishëm në rrezikun kardiovaskular kanë simptomat vazomotore gjatë lëvizjes së shkallëve lëvizëse. Simptomat vazomotore (afshet e nxehta, djersitja gjatë natës, palpitacionet) janë shumë të zakonshme te gratë gjatë kësaj periudhe (rreth 80% e grave) dhe ndikojnë ndjeshëm në cilësinë e jetës së tyre. Analizat e studimeve kanë treguar se gratë me këto lloj simptomash dhe simptoma të tjera të menopauzës kishin një rrezik më të madh për sëmundje koronare të zemrës, goditje në tru dhe sëmundje kardiovaskulare në përgjithësi. Kjo lidhje mund të varet nga koha e shfaqjes së simptomave.

6. Çrregullimet e gjumit, një simptomë e zakonshme gjatë menopauzës, janë shoqëruar me një rrezik më të madh të CVD subklinike dhe përkeqësim të shënuesve kardiovaskular në gratë e moshës së mesme, përcjell dritare.net

7. Së fundi, çrregullimet emocionale dhe veçanërisht depresioni, ndodhin më shpesh në permenopauzë dhe në postmenopauzë dhe lidhen si me simptomat vazomotore ashtu edhe me shfaqjen e sëmundjeve kardiovaskulare.

Si përfundim, ndryshimet e sipërpërmendura që ndodhin para, peri dhe pas menopauzës sjellin ndryshime te faktorët e rrezikut për sëmundjet koronare të zemrës. Disa nga faktorët e rrezikut për sëmundjet kardiovaskulare janë të lidhura drejtpërdrejt me menopauzën (obeziteti qendror/visceral, rreziku i sindromës metabolike, përkeqësimi i profilit të lipideve), ndërsa të tjerët, si hipertensioni arterial dhe rezistenca ndaj insulinës, lidhen më shumë me rritjen e moshës sesa me vetë menopauzën.

Ndërhyrjet e duhura për të reduktuar rrezikun kardiovaskular

Në çdo rast, kjo periudhë në jetën e një gruaje është një moment historik, pasi duhet të përqendrohemi edhe më shumë në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare dhe ndërhyrjet e duhura për të ulur rrezikun kardiovaskular, me synim parësor ndryshimin e zakoneve dietike dhe stilit të jetesës (humbje peshe te gratë mbipeshë, ushtrime fizike, ndërprerje e duhanit). Është e rëndësishme të arrihet një kontroll më i mirë i faktorëve të rrezikut për sëmundjet koronare të zemrës, përkatësisht presionit të gjakut, niveleve të lipideve dhe niveleve të glukozës në gjak.

Një tjetër ndërhyrje në studim për rrezikun kardiovaskular është terapia e zëvendësimit të hormoneve. Sipas literaturës, koha e fillimit të HRT është shumë e rëndësishme, me të dhënat e deritanishme që mbështesin se fillimi para moshës 60 vjeç ose brenda 10 viteve të para të menopauzës shoqërohet me ulje të rrezikut kardiovaskular. Sigurisht që nevojiten studime shtesë për të përcaktuar llojin, rrugën dhe kohëzgjatjen e administrimit të terapisë zëvendësuese dhe lidhjen që ato kanë me rrezikun kardiovaskular.

Si përfundim, menopauza jo vetëm që shënon kalimin nga faza riprodhuese në atë joriprodhuese të një gruaje, por edhe fazën në të cilën një grua bëhet më e pambrojtur për sa i përket ngjarjeve kardiovaskulare, prandaj parandalimi i hershëm dhe i duhur në këtë periudhë kohore bëhet. kuptim të veçantë dhe mund të parandalojë një pjesë të madhe të ngjarjeve fatale dhe jo fatale në të ardhmen kardiovaskulare./K.C/dritare.net

*Shkruar nga Marianthi Kontonika, Kardiologe Specialiste, Qendra e Kardiokirurgjisë Onassios