Na ndiqni edhe në

Shkruaj në Dritare

Debat televiziv, patjetër. Po kush dhe me kë?

Debat televiziv, patjetër. Po kush dhe me kë?

Nga Gëzim Hoxha

Në listën përfundimtare të miratuar nga KQZ mësohet se janë regjistruar 18 parti që do të garojnë për të zënë vendet e parlamentit. Po ta shohësh me kujdes këtë listë, aty do të shikosh parti me emra nga më të ndryshmit të cilat mbrojnë kauza nga më të larmishmet. E njëjta gjë mund thuhet edhe për shtresat e caktuara  të popullsisë të cilat ato zotohen të përfaqësojnë.

Mes tyre ka parti të reja dhe të vjetra, me dhe pa dinjitet. Them me dhe pa dinjitet se të gjitha kanë përqafuar dy modele kandidimi (të cilat janë edhe të vetmet). Njëri prej tyre strukja në mburojën e një të madhi dhe tjetri kandidimi i vetëm.

Në fakt nga gjithë këto parti ja vlen të votohet vetëm për 5 prej tyre. Ato njihen nga të gjithë dhe kanë qenë aty për të dhënë alternativat qeverisëse në çdo kohë. E pra kush nuk e njeh udhëheqësin e këtyre partive (PS-së, PD-së, LSI-së, LIBRËS, apo të SFIDËS PËR SHQIPËRINË). Ato kanë krijuar njëfarë identiteti jo vetëm për këtë arsye po edhe se në kohë të ndryshme kanë ndërmarrë aksione të ndryshme politike që koha i ka dhënë të drejtë ose jo.

Kjo fushatë ka nisur e qetë dhe uroj që të përfundojë e tillë pasi njerëzit kanë nevojë të dëgjojnë alternativa qeverisëse, atij pak për të mos thënë aspak i interesojnë akuzat politike. Në këtë kontekst çdo njeri (edhe pse ngelet për tu parë!!!) ndihet mirë kur dëgjon të flitet se do të hapen me qindra mijëra vende të reja pune.

Në tregun e alternativave politike kemi dëgjuar se PS-ja premton që 4 vitet e fundit do të hapen 220.000 vende të reja pune. PD- ja synon që ta tejkalojë këtë shifër, ajo zotohet të hapë 250.000 vende të reja pune. LSI-ja thotë se do të punësojë 100.000 të rinj dhe ende nuk kemi dëgjuar ndonjë shifër të tillë as nga LIBRA dhe as SFIDA PËR SHQIPËRINË. Gjëja më interesante, që do të zbulohet me sa duket vetëm pas zgjedhjeve është se nuk dihet se si do të hapen ato.

Të gjithë bëjnë demagogji për luftën kundër korrupsionit por ende asnjë njeri nuk ka thënë se si do e luftojë atë. Të gjithë thonë se do i ulin taksat po asnjë nuk mund të thotë se ku do i gjejnë paratë për të financuar koston e madhe të qeverisjes. Të gjithë thonë se do e luftojnë varfërinë po për çudi askush nuk thotë se si mund të luftohet varfëria në një kohë që Shqipëria po përjeton (në fakt gjithmonë e ka përjetuar një gjë të tillë!!!) një ndarje tmerrësisht të keqe të pasurisë.

Të gjithë thonë se do përmirësohet arsimi por nuk kemi dëgjuar ende të thuhet se si do të bëhet një gjë e tillë. Të gjithë thonë se do i joshin shqiptarët (ata që nuk kanë votuar asnjëherë në këta 26 vjet!!!) po askush nuk të thotë se si. Të gjithë thonë se do përmirësojnë administrimin e të ardhurave kombëtare po askush nuk të thotë se si mund të bëhet kjo gjë. Të gjithë thonë se janë ndryshe por si do e vërtetojnë tek votuesit një gjë të tillë, ec e mere vesh.

Për tu bërë më konkret se këto ishin fjalë të përgjithshme, duhet të citojmë një premtim të kreut të ri të LSI-së për trefishimin e buxhetit të shëndetësisë. Ai e hodhi këtë premtim në mes të ndjekësve të tij dhe natyrshëm asnjëri prej të pranishmëve nuk pyeti për asgjë. Kjo është e natyrshme për anëtarët dhe simpatizantët e partisë tënde, por kur ti thua se synon të bëhesh forcë e parë atëherë ti duhet t’iu shpjegosh të tjerëve arsyet e bërjes së këtij premtimi. Për më tepër duhet të thuhet se ku do të gjenden dyfishi i shumës së parave që do kanalizohet për shëndetësinë, ose të paktën kujt sektori tjetër do ia heqësh. Dhe për ta mbyllur këtë diskutim do të thosha se nuk e bëj edhe shumë me faj se këto argumente nuk shtrohen në një miting elektoral por në një debat të hapur televiziv.

Kur themi se shqiptarët shkojnë në zgjedhje të përgjithshme atëherë nënkuptohet se ata votojnë jo thjesht për të zgjedhur përfaqësuesit e tyre në parlament, por kryesorja për të vendosur nëse duan apo jo një rotacion politik. Në këtë këndvështrim duhet thëne se shkohet për të zgjedhur kryeministrin e ardhshëm të Shqipërisë.

Në këto zgjedhje shqiptarët kanë projektuar si kryeministër 5 ose  6 emra të cilët janë krerët e 5 partive të cituara më lartë, si dhe flitet edhe për presidentin e sapo zgjedhur. Pra njerëzit kanë se kë të zgjedhin por nuk kanë ç’të zgjedhin.

Personalisht kur dëgjova kreun e PD-së të ftonte në një debat televiziv kryeministrin e vendit, u gëzova sepse më në fund edhe Shqipëria po bëhet një vend si të tjerët. Kjo ka një mundësi reale të ndodhë se Shqipërisë i mungojnë një shkëmbim idesh dhe alternativash si në Amerikë, apo bie fjala si në Francë. Apo si në çdo vend normal në të cilin i jepet e drejta e fjalës si të madhit ashtu edhe të voglit.

Pse e them këtë? E them këtë sepse në tregun kryeministror ka 5 emra potencial për të marrë në dorë qeverisjen e këtij vendi. I kemi inat apo jo, janë të rinj apo të vjetër s’kemi ç’bëjmë. Ata janë, nuk i ndërrojmë dot!!!  Le ta hapi një ditë hollin e kryeministrisë ai që e qeveris këtë vend për momentin dhe le t’i presë të katërt, le të ftohen të gjithë gazetarët që janë të interesuar të marrin pjesë, le të pyeten dhe të stërpyeten kandidatët për kryeministra dhe më në fund le të zgjedhë një herë ashtu siç duhet ky popull duke u nisur nga alternativat dhe jo nga simpatitë vetjake të secilit.

Në të kundërt njerëzit do të mendonin se të vjetrit kanë frikë nga të rinjtë, do të mendonin se ata friken se mos kapen gafil e nuk kanë ç’thonë. Në të kundërt njerëzit do të mendojnë se Ciprasi ose Macroni shqiptar fshihet tek njëri prej të rinjve./dritare.net