Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

Vendet e BE vendosin: Hiqet detyrimi i karantinës dhe testi për të vaksinuarit!

Vendet e BE vendosin: Hiqet detyrimi i karantinës dhe testi për

Vendet e Bashkimit Evropian kanë rënë dakord sot për një lehtësim të kufizimeve të udhëtimit gjatë verës që do të lejojë turistët plotësisht të vaksinuar të shmangin testet ose karantinat dhe të zgjerojnë listën e rajoneve të BE-së nga të cilat është e sigurt për të udhëtuar.

Ambasadorët nga 27 vendet anëtare të Bashkimit Evropian miratuan një propozim të modifikuar të Komisionit Evropian që njerëzit që janë vaksinuar plotësisht për 14 ditë duhet të jenë në gjendje të udhëtojnë lirshëm nga një vend i BE-së në një tjetër. Deklarata ka ardhur nga Portugalia, e cila aktualisht mban presidencën e BE-së.

Kufizimet për udhëtarët e tjerë duhet të bazohen në shkallën në të cilën vendi nga vijnë ka nën kontroll situatën me Covid-19.

Pak më shumë se një e katërta e të rriturve të BE-së tani janë plotësisht të vaksinuar.

Udhëzimet e rishikuara vijnë ndërsa BE-ja fut certifikatat Covid-19 që do të tregojnë nëse një person është i vaksinuar, ka imunitet sepse ka qenë i infektuar më parë, ose ka pasur një test të fundit negativ. Sistemi është vendosur të jetë gati deri më 1 korrik, megjithëse disa vende do të lëshojnë certifikata antikovid më herët.

Për udhëtimet nga një zonë e gjelbër, nuk do të ketë kufizime, për zonat portokalli do të duhet testimi, për zonat e kuqe një karantinë e mundshme.

Fëmijët do të testohen dhe do të bëjnë karantinë vetëm nëse të rriturit që i shoqërojnë do të bëjnë karantinë gjithashtu.

Vizitorët nga vendet e tjera mund të vijnë gjithashtu për sa kohë që ata mund të provojnë se janë vaksinuar.

Megjithatë, politika kufitare në tërësi është një çështje e vendeve individuale të BE-së, kështu që ata ende mund të vendosin rregullat e tyre./dritare.net