Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

Iran vs Arabia Saudite, kush po dominon Lindjen e Mesme!

Iran vs Arabia Saudite, kush po dominon Lindjen e Mesme!
Irani po fiton luftën strategjike për ndikim në Lindjen e Mesme kundër rivalit të saj, Arabisë Saudite, sipas një studimi të Institutit Ndërkombëtar për Studime Strategjike (IISS) me qendër në Londër.

Rivalët rajonalë të Iranit kanë shpenzuar miliarda dollarë për armatimet perëndimore, shumica nga Mbretëria e Bashkuar.

Megjithatë, edhe pse me sanksione nga shumë vende perëndimore, Irani ka qenë në gjendje të ngulitet me sukses në të gjithë rajonin në një pozicion avantazhi strategjik.

Ajo ka një ndikim të madh - duke verifikuar një ndikim kontrollues në disa raste - mbi punët e Sirisë, Libanit, Irakut dhe Jemenit, shkruan Dritare.net

Duke filluar me Hezbollahun në Liban, Republika Islamike është duke kërkuar të eksportojë ideologjinë e saj revolucionare dhe të zgjerojë ndikimin e saj përtej kufijve të saj qysh nga kthimi i Ayatollah Ruhollah Khomeini në Teheran në 1979.

Por raporti prej 217 faqesh nga IISS, me titull "Rrjetet e ndikimit të Iranit në Lindjen e Mesme", jep detaje të pashembullta për shtrirjen e operacioneve të Iranit në rajon.

"Republika Islamike e Iranit", thotë raporti, "ka bllokuar ekuilibrin e forcës efektive në Lindjen e Mesme në favor të saj." E ka arritur këtë, argumentojnë autorët e saj, "duke kundërshtuar forcat superiore konvencionale me operacionet e ndikimit dhe përdorimin e forcave të palëve të treta".

Përbërësi kryesor këtu ka qenë Forca e Kudsit, krahu i operacioneve të jashtme të Trupave të Gardës së Revolucionit Islamik (IRGC), shkruan Dritare.net

Si forcat e Kudsit ashtu edhe udhëheqësi i tij, Gjeneral Majori Qasem Soleimani, përgjigjen drejtpërdrejtë tek Udhëheqësi Suprem i Iranit, Ayatollah Ali Khamanei, duke anashkaluar strukturat ushtarake konvencionale të Iranit për t'u bërë në mënyrë efektive një entitet i pavarur.

Që nga përmbysja e udhëhequr nga SH.B.A. e regjimit të Saddam Huseinit në Irak në vitin 2003, Forcat Quds ka intensifikuar operacionet e tyre në të gjithë Lindjen e Mesme, duke siguruar trajnime, fonde dhe armë për aktorët jo-shtetërorë të aleatizuar me Teheranin, shkruan Dritare.net

Hezbollah - 'partner i ri'

Lëvizja libaneze shiite islamiste Hezbollahu, e cila është njëkohësisht parti politike dhe një grupim i  armatosur, "ka arritur status unik midis partnerëve të Iranit", thuhet në raport, i cili dokumenton në detaje rrugët e furnizimit iranian përmes Sirisë dhe Irakut.

Hezbollahu ka luajtur një rol të rëndësishëm në konfliktet në të dyja këto vende, duke luftuar përkrah forcave siriane besnike ndaj Presidentit Bashar al-Asad dhe duke ndihmuar milicitë shiite Irakiane./ I.M-Drtiare.net