Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

Hapet debati i madh/ Nutella prodhohet nga shfrytëzimi i fëmijëve

Hapet debati i madh/ Nutella prodhohet nga shfrytëzimi i fëmijëve

Gati tre të katërtat e lajthive të botës vijnë nga Turqia dhe blerësi më i madh është Ferrero, prodhues i Nutella.

Por arrat merren kryesisht nga emigrantët, përfshirë fëmijë, të cilët punojnë me orë të gjata për paga shumë të ulëta. Çfarë është duke bërë Ferrero për të siguruar që produktet e saj nuk varen nga puna dhe shfrytëzimi i  fëmijëve?

"Kur themi 'lajthi', për të kuptuarin tim do të thotë mjerim: punë e vështirë, të qenit punëtor", thotë Mehmet Kelekci ndërsa hedh në shpinë një thes prej 35 kg me arra të freskëta, shkruan Dritare.net

 

Rreth tij, afër një mali turk, një familje punëtorë emigrantë kurdë po lëviz ngadalë midis pemëve të lajthisë. Babai është duke përdorur një shkop prej druri për të tundur degët s; gruaja dhe fëmijët e tij përkulen dyfish për të mbledhur lajthitë.

Kjo procedurë vijon për 10 orë në ditë, e mendoni dot një fëmijë të rrijë i përkulur 10 orë në ditë?

Dhe dy prej punëtorëve, Mustafa dhe Mohamed, janë duke punuar ilegalisht. Ata janë të moshës vetëm 12 dhe 10 vjeç, shumë më pak se mosha minimale e punës e Turqisë.

Shumica e mbledhësve janë emigrantë sezonalë nga jugu i varfër dhe i lindjes të Turqisë, kryesisht kurdë, shkruan Dritare.net

Shkalla zyrtare e pagave e vendosur nga autoritetet lokale është 95 lira në ditë. Llogaritur me bazë të orë, kjo është më pak se paga minimale neto zyrtare turke prej 2,020 lira në muaj për një javë 40 ose 45-orë.

 

Por kjo familje do të marrë edhe më pak - një maksimum prej 65 lira në ditë secila, dhe ndoshta edhe 50 - pasi të kenë paguar një komision prej 10% te kontraktori i punës që i sjell ata aty.

Turqia ka rreth 400,000 punishte të lajthisë në pronësi të familjeve. Shumica, si Kazim-et, janë të vogla, vetëm disa hektarë. Shumë kultivues, nuk e dinë se ku mbarojnë lajthitë e tyre.

Në fundin e furnizuesve, janë markat gjigante që fitojnë miliona, përfshirë firmën italiane më të famshme të Nutellas Ferrero, e cila prodhon çokollata Nutella, Ferrero Rocher dhe Kinder.

Ferrero blen rreth një të tretën e të gjithë kulturave turke./ I.M-Dritare.net/ BBC