Na ndiqni edhe në

Shëndet

Kujdes zemrën, ja cilët janë faktorët e rrezikut!

Kujdes zemrën, ja cilët janë faktorët e rrezikut!

Është gjithmonë më mirë të diskutoni gjendjen tuaj të zemrës me mjekun tuaj ose specialistin e zemrës, i cili mund t'ju këshillojë për diagnozën e saktë dhe emrin e gjendjes tuaj dhe planin e trajtimit.Ka shumë kushte dhe probleme të ndryshme të zemrës, të cilat së bashku quhen sëmundje të zemrës. Sëmundjet e zemrës dhe gjendjet e ndryshme ndikojnë në aftësinë e zemrës për të punuar me efikasitet.

Mund të jetë shqetësuese dhe konfuze të diagnostikohesh me një sëmundje të zemrës, por ka shumë informacion dhe mbështetje në dispozicion për ju. Ndonjëherë të kuptuarit e asaj që po ndodh mund t'ju ndihmojë të shqetësoheni më pak.

Faktorët e rrezikut për zhvillimin e sëmundjeve të zemrës përfshijnë:

·Mosha. Rritja e moshës rrit rrezikun e arterieve të dëmtuara dhe të ngushtuara dhe një muskul të zemrës të dobësuar ose të trashur.

·Seksi. Meshkujt në përgjithësi janë në rrezik më të madh të sëmundjeve të zemrës. Rreziku për gratë rritet pas menopauzës.

·Historia familjare. Një histori familjare e sëmundjeve të zemrës rrit rrezikun e sëmundjes së arterieve koronare, veçanërisht nëse një prind e ka zhvilluar atë në moshë të hershme (para moshës 55 vjeç për një të afërm mashkull, si vëllai ose babai juaj, dhe 65 vjeç për një të afërm femër, si p.sh. nëna ose motra).

·Pirja e duhanit. Nikotina shtrëngon enët tuaja të gjakut dhe monoksidi i karbonit mund të dëmtojë shtresën e brendshme të tyre, duke i bërë ato më të ndjeshme ndaj arteriosklerozës. Sulmet në zemër janë më të zakonshme tek duhanpirësit sesa tek joduhanpirësit.

·Dietë e varfër. Një dietë e pasur me yndyrë, kripë, sheqer dhe kolesterol mund të kontribuojë në zhvillimin e sëmundjeve të zemrës.

·Presioni i lartë i gjakut. Presioni i lartë i pakontrolluar i gjakut mund të rezultojë në ngurtësimin dhe trashjen e arterieve tuaja, duke ngushtuar enët nëpër të cilat rrjedh gjaku.

·Nivelet e larta të kolesterolit në gjak. Nivelet e larta të kolesterolit në gjakun tuaj mund të rrisin rrezikun e formimit të pllakave dhe aterosklerozës.

·Diabeti. Diabeti rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Të dyja kushtet ndajnë faktorë të ngjashëm rreziku, si mbipesha dhe presioni i lartë i gjakut.

·Obeziteti. Pesha e tepërt zakonisht përkeqëson faktorë të tjerë rreziku për sëmundjet e zemrës.

·Inaktiviteti fizik. Mungesa e ushtrimeve gjithashtu lidhet me shumë forma të sëmundjeve të zemrës dhe disa nga faktorët e tjerë të rrezikut të saj.

·Stresi. Stresi i pakontrolluar mund të dëmtojë arteriet tuaja dhe të përkeqësojë faktorë të tjerë rreziku për sëmundjet e zemrës.

·Shëndeti i dobët i dhëmbëve. Është e rëndësishme të lani dhëmbët dhe mishrat me fill dentar shpesh dhe të bëni kontrolle të rregullta dentare. Nëse dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve nuk janë të shëndetshëm, mikrobet mund të hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe të shkojnë në zemrën tuaj, duke shkaktuar endokardit./M.K/dritare.net