Na ndiqni edhe në

Kuriozitete

Të rritesh në hijen e prindërve!

Të rritesh në hijen e prindërve!

Fëmijët e të famshmëve nuk janë të vetmit që jetojnë nën hijen e prindërve të suksesshëm. Përvoja është e zakonshme - dhe efektet shfaqen edhe në moshën madhore.

Kur Ryan vendosi të studionte mësuesi, ai e dinte se babai i tij do të mërzitej. Babai i tij, një emigrant dhe mjek i zoti, mendonte se duhej të studionte mjekësi.

Babai i Ryan-it kishte punuar shumë për t'u dhënë fëmijëve të tij një mundësi në SHBA dhe ai donte që ata të përfitonin sa më shumë prej kësaj. Për një kohë të gjatë, Ryan supozoi se do të ndiqte shembullin e babait të tij. Por kur filloi të studionte shkencën në kolegj, ai kuptoi se mjekësia nuk ishte e përshtatshme.

"Babai im ishte vërtet i zhgënjyer," thotë Ryan.

Shpesh janë pasardhësit e njerëzve të famshëm që na vijnë në mendje kur njerëzit mendojnë se çfarë do të thotë të jetosh nën hijen e një prindi. Për shembull, këngëtarja Ëilloë Smith, vajza e artistëve Ëill Smith dhe Jada Pinkett Smith, e ka përshkruar rritjen me prindër të famshëm si " absolutisht, jashtëzakonisht të tmerrshme". Colin Hanks, djali i aktorit Tom Hanks, transmeton dritare.net, tha se ai luftoi për të qenë vetvetja. Dhe shkrimtarja Chelsea Clinton, e bija e politikanëve amerikanë Bill dhe Hillary Clinton, është ankuar se është “ tallur aq shumë si fëmijë”.

Por përtej atyre ka një botë të tërë fëmijësh si Ryan, prindërit jo të famshëm të të cilëve gjithashtu hedhin hije të mëdha mbi jetën e tyre.

Sigurisht, të gjithë fëmijët ndikohen nga prindërit e tyre. Fëmijët mësojnë herët se varen nga kujdestarët e tyre për mbijetesë, thotë Amy Morin, një psikoterapiste në Florida, SHBA, drejtuese e Podcast-it Veryëell Mind dhe autore e 13 gjërave që prindërit e fortë mendërisht nuk bëjnë. Për shkak të kësaj mbështetjeje, fëmijët mund të shtypin sjelljet ose tiparet e personalitetit për të fituar "më shumë vëmendje, dashuri dhe miratim" nga prindërit e tyre. Për fëmijët, kujdestarët e të cilëve zënë shumë hapësirë ​​të tyre, efektet e këtyre presioneve – të folura apo të pathëna – mund të përkeqësohen.

Sipas psikologëve, ndjenja e peshës së ndikimit prindëror është një përvojë e zakonshme për fëmijët e të gjitha llojeve të njerëzve: të pasurve, të shquarve, të suksesshëm dhe madje edhe atyre me temperament më të madh se jeta. Dhe efektet mund të jenë pjellore, thonë ekspertët. Për fëmijët e prindërve të njohur, për shembull, mund të jetë e vështirë të individualizohen; në prani të një prindi me arritje të larta, një fëmijë mund të mos ndihet kurrë mjaftueshëm mirë, pavarësisht nga pritshmëritë e tij; dhe për fëmijët e prindërve me personalitete të larta, zhvillimi i ndjenjës së vetvetes mund të jetë një ngjitje përpjetë.

Duke u rritur në hije

Terapistët shpjegojnë se ka një spektër të gjerë mënyrash se si fëmijët mund të rriten duke u ndjerë të lënë në hije nga prindërit e tyre. Disa nga këta fëmijë ndihen si një zgjatim i kujdestarëve të tyre, në vend të individëve të veçantë. Si rezultat, shumë mund të luftojnë për të “gjetur vërtetë vetë-autoritet”, thotë Alex Leff, një psikoterapist dhe ekspert i marrëdhënieve në Neë York City.

Fëmijët e njerëzve të mirënjohur ose shumë të suksesshëm mund të ndihen sikur do të njihen gjithmonë si fëmijët e prindërve të tyre – dhe jo si vetvetja.

"Kjo mund të jetë sepse prindi tërheq më shumë vëmendje sesa ata, pavarësisht nga situata," thotë Morin.

Në situata të tjera, fëmijët e prindërve ambiciozë mund të zhvillojnë një frikë për të mos i përmbushur pritshmëritë e tyre, thotë Leff, pavarësisht nëse u është thënë hapur apo jo se duhet.

Babai i Ryan-it, i cili ishte mjek në atdheun e tij, dhe iu desh të përballej me provimet në një gjuhë të huaj për të vazhduar profesionin e tij në Amerikë, e bëri të qartë se dëshironte që djali i tij të studionte mjekësi. Ryan thotë se kjo i komunikoi atij një grup specifik urdhrash se kush duhej të ishte në mënyrë që të meritonte dashurinë dhe respektin e babait të tij. Në ato rrethana, Ryan e kishte të vështirë të merrte vendime autonome, veçanërisht nëse ato shkonin kundër dëshirave të babait të tij të suksesshëm. “Ai e merrte gjithmonë personalisht nëse nuk i plotësoja pritshmëritë e tij, sikur të isha një reflektim thelbësor i tij”, thotë Ryan.

“Ai gjithmonë e merrte atë personalisht nëse nuk i plotësoja pritshmëritë e tij, sikur të isha një reflektim thelbësor i tij - Ryan
Por prindërit nuk duhet të njihen publikisht ose të vlerësohen veçanërisht që fëmijët të ndihen sikur po jetojnë në hije. Në disa raste, prindërit me personalitet të fortë dhe kompleks mund të kërcënojnë shfaqjen organike të prirjes së vet fëmijës së tyre. Ata mund ta bëjnë në mënyrë të pandërgjegjshme fëmijën e tyre të ndihet sikur duhet të imitojë një tipar specifik të karakterit, thotë Morin.

Për shembull, "një prind me një personalitet të madh mund t'i mësojë fëmijës së tyre se edhe ai duhet të ketë një personalitet të madh".

" Fëmijët që rriten nën hijen e prindërve të tyre mund të përballen me një gamë të gjerë sfidash në moshë madhore, thotë Leff, informion dritare.net, i cili punon me fëmijë të ndryshëm të njerëzve të famshëm ose me ndikim shoqëror. Ajo ka vënë re se klientët e saj gravitojnë drejt perfeksionizmit, ankthit dhe arritjeve të larta për të kapërcyer një lloj pakënaqësie të mundshme në jetën e tyre.

Ali, e cila drejton një start-up ushqimor, e di mirë serinë e saj ambicioze. Produktet e kompanisë së saj mbushin raftet e dyqaneve ushqimore anembanë SHBA-së dhe biznesi u shfaq së fundmi në shfaqjen e njohur televizive amerikane të realitetit Shark Tank. Përveç ndërtimit të një biznesi, ajo është një ndikuese një influencer dhe mirëqenies. Pasi kaloi vite duke u përpjekur për të mbajtur vëmendjen e nënës së saj, Ali dyshon se "karriera e status quo-së nuk është ndjerë kurrë mjaft emocionuese".

Në mënyrë të ngjashme, fëmijët e prindërve të suksesshëm mund të ndihen gjithashtu nën presion për të punuar më shumë për të fituar sukseset e tyre, thotë Morin. Kjo është veçanërisht e vërtetë për ata me prindër të njohur ose veçanërisht të vendosur në të njëjtën fushë.

Të tjerët reagojnë në mënyra diametralisht të kundërta, shton Leff, duke u rebeluar plotësisht kundër dëshirave të prindërve të tyre. Ajo ka vënë re një prirje për të refuzuar me të vërtetë modelin e suksesit të shfaqur, ndoshta nga inati ose si një mjet tjetër për të zhvilluar një identitet të ndarë nga prindi i tyre i famshëm ose i suksesshëm.

Në rastin e Ryan, ai u shkëput gradualisht nga pritshmëritë e babait të tij. Ai vendosi të studionte mësues në vend të mjekësisë pas shkollës së mesme dhe më pas hyri në një marrëdhënie që familja e tij e konsideronte të papërshtatshme. Pak nga pak, ai u pajtua me edukimin e tij.

“E kuptova se nuk doja të isha si babai im”, thotë Ryan. Megjithatë, ai e pranon se një pjesë e tij e dëshiron shumë admirimin e babait të tij.

“Po përpiqem shumë që të mos lejoj që kjo të ndikojë në vendimet e mia,” thotë ai, veçanërisht për lëvizjet e ardhshme në karrierë./BBC/M.K/dritare.net