Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

Foto/ Sot, 30 vjet nga rënia e murit të Berlinit

Foto/ Sot, 30 vjet nga rënia e murit të Berlinit

Rënia e murit të Berlinit, do të shënonte një ndër ngjarjet më të mëdha të shekullit të kaluar, që shëni historinë e botës.

Sot me 9 nëntor, bëhen plotë30 vjet që kur ra muri, ndërsa Gjermania feston sot festën e saj kombëtare.

Muri i Berlinit u ndërtua më 13 gusht 1961 dhe u shkatërrua me 9 nëntor 1989.

Ai u ndërtua nga qeveria komuniste e Gjermanisë Lindore nën komandën e Moskës, për të parandaluar kalimin e mundshëm të emigrantëve nga blloku lindor në Perëndim.

Muri ishte një barrierë prej betoni e lartë gati 3 metra dhe përshkonte gjithë Berlinin duke e ndarë më dysh për 28 vjet.

Edhe pse muri ishte prishur, Gjermania Lindore u bashkua zyrtarisht me Gjermaninë Perëndimore në 3 Tetor 1990, që është edhe festa kombëtare e Gjermanisë, pasi ky shtet ngeli i ndarë për 51 vjet./ I.M-Dritare.net