Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

Virologia Ilaria Capua: E dija që po vinte pandemia, një tjetër do të vijë. Të kuptojmë mesazhet që po na përplas në fytyrë!

Virologia Ilaria Capua: E dija që po vinte pandemia, një tjetër

"Pandemitë janë fenomene që ndodhin, ku ka burra, ka pandemi. Unë e kam studiuar këtë temë për më shumë se 30 vjet në laborator, sepse këto viruse lindin gjithmonë nga rezervuari i kafshëve. E dija që herët a vonë do të vinte një pandemi! Nuk isha aq e befasuar." Këto janë fjalët e virologes së njohur italiane, Ilaria Capua, për Radio3, informon dritare.net

"Unë isha gjithashtu një nga njerëzit e parë që thashë që ju duhet të pajiseni mirë me mjete teknologjike për të punuar nga shtëpia ose për zhvillimin e mësimit nga shtëpia. Kuptova se do të kishte shumë humbje, veçanërisht në Itali. Vendosa të rivesh uniformën e laboratorit për vendin tim dhe qendra ime multidisiplinare u përpoq të eksplorojë se cilat do të jenë fushat e hulumtimit dhe zhvillimit në të ardhmen për problemet kryesore shëndetësore, jo vetëm të njeriut, por edhe të kafshëve.", shton ajo.

Virologia Ilaria Capua: E dija që po vinte pandemia, një tjetër

Capua shprehet se duhet të kuptohen mesazhet që kjo pandemi po na i përplas çdo ditë në fytyrë, për të përballuar më pas ato sëmundje e viruse që do të vijnë më vonë.

“Ne duhet të kuptojmë mesazhet që kjo pandemi po na i përplas në fytyrë. Qytetet, ashtu siç janë kthyer tani, nuk janë në gjendje ta përballojnë këtë sëmundje. Një pandemi nuk ju shpëton nga tjetra, ndodhin pandemitë, do të vijë një pandemi tjetër. Kjo pandemi është duke na ulëritur se qytetet, nuk po ia dalin dot. Ne që jemi marrë me shkencë për një kohë të gjatë duhet të bëjmë një vetëkritikë të madhe. Për një kohë të gjatë ata u thanë vendimmarrësve, politikanë, sipërmarrës, intelektualë që do të vinte një pandemi. Por askush nuk e besoi. Ne kemi një përgjegjësi të madhe, shkenca nuk duhet të zbulohet, por duhet të jetë e endur në arsyetim dhe në jetën e përditshme. Njerëzit nuk duhet të habiten kur u kërkohet të vendosin një seri mekanizmash për të mbrojtur individët dhe familjet e tyre.", thotë virologia duke shtuar se:

"Nëse do të mund të ruajmë një të tretën e zakonit të larjes së duarve të zhvilluar gjatë kësaj periudhe, ne do të reduktojmë mundësitë e shfaqjes së sëmundjeve të tjera infektive me 50%. Ne shkencëtarët duhet të bëjmë një ekzaminim të ndërgjegjes, por edhe klasat qeverisëse duhet ta bëjnë atë: ju duhet të besoni më shumë te shkenca. Pa shkencë ne jetojmë keq. Nëse italianët do të ishin përgatitur më shumë nga pikëpamja shkencore, ata nuk do të kishin aq frikë. Një zonjë shumë inteligjente më tha që për një periudhë ishte e tmerruar dhe nuk hapte dritaren sepse kishte frikë se virusi do të hynte.”/Përshtati: Kadrije Çako/dritare.net