Na ndiqni edhe në

Letër Psikologes

Letër psikologes/ Si t’i rris vetëbesimin djalit tim 8-vjeçar!

Letër psikologes/ Si t’i rris vetëbesimin djalit tim

Përshëndetje, psikologe Enertila!

Unë që po ju shkruaj jam nënë e një djali 8-vjeçar, i cili më shqetëson sepse nuk merr iniciativën e veprimeve. Kjo i sjell edhe një besim të ulët në çdo gjë, por ndihem keq kur e shoh ashtu dhe nuk di si të veproj. Çfarë mund të bëj unë që t’i rris vetëbesimin sepse jam shumë e shqetësuar?

Letër psikologes/ Si t’i rris vetëbesimin djalit tim

Përgjigjet psikologia:

Përshëndetje!

Natyrisht që çdo prind duhet të shmangë traumat dhe vuajtjet ndaj fëmijëve të tyre, të cilat ndonjëherë mund të sjellin efekte serioze fizike dhe psikologjike, por kur tejkalon vështirësitë, automatikisht bëheni më të fortë.

Në situata të vështira, fëmijët shpesh zhvillojnë zhgënjimin, qëndrueshmërinë, durimin dhe aftësi të tjera thelbësore për të ardhmen e tyre.

Durimi, pritja dhe kursimi janë aspekte shumë të rëndësishme.

Ajo që mund të bëni është t'a lejoni fëmijën të punojnë në projektet e tij dhe të marrin vendimet e tij kur të provojnë diçka të re. Është e rëndësishme ta përsërisni shpesh: dështimi është një fazë e domosdoshme e të mësuarit. Të gjithë bëjmë gabime, herët a vonë. Njerëzit e suksesshëm janë ata që ngrihen dhe vazhdojnë. Guximi është i rëndësishëm për të fituar.

Fëmijët që besojnë në vlerën e këmbënguljes mund të bëjnë gjëra të mëdha, për sa kohë që janë të bindur se mund ta bëjnë këtë. Për këtë arsye është thelbësore t’i mësoni ata të mos heqin dorë, të vazhdojnë.

Letër psikologes/ Si t’i rris vetëbesimin djalit tim

Puna me fëmijët për vlerën e këmbënguljes që në moshë të re i ndihmon dhe udhëheqë ata në sfidat e ndryshme të jetës.

Kur fëmijët dëgjojnë periodikisht për këmbëngulje, ata do të tregojnë më shumë interes për të, veçanërisht pasi rriten. Dëgjimi rreth këmbënguljes do t'i bëjë ata ta shikojnë atë si një tipar interesant dhe do të jenë më të gatshëm të mësojnë dhe kuptojnë se çfarë do të thotë.

Fëmijët mësojnë më shumë nga ato që shohin sesa nga ato që dëgjojnë. Për këtë arsye, është shumë e rëndësishme të jesh i vetëdijshëm për atë që thuhet dhe bëhet.

Fitimi i vlerës së këmbënguljes shkon paralelisht me fitimin e pavarësisë. Nëse fëmija po përpiqet të bëjë diçka, mos ndërmerrni masa për ta shpëtuar atë.

Letër psikologes/ Si t’i rris vetëbesimin djalit tim

Ju nuk do t'i bëni asnjë favor duke ngjitur shkallët të cilat ai, me angazhimin e tij, është në gjendje të ngjitet. Nga ana tjetër, edhe nëse vendosni ta ndihmoni, ideali është që ta lini të marrë përsipër të gjitha përgjegjësitë që ai është në gjendje të marrë përsipër. Për shembull, le të visheni vetë të rregullojë rrobat e tij.

Është shumë e rëndësishme që fëmija të përballet me sfida që ai mund t'i kapërcejë. Mendoj se nëse përpjekjet tuaja janë të vazhdueshme do të mund të ndihmoni fëmijën tuaj. Gjithsesi unë jam e hapur për çdo lloj pyetje tjetër që mund t’ju vijë .Ditë të mbarë./dritare.net

Enertila Bekteshi, Psikologe Klinike

Nëse doni të ndani pyetje, këshilla apo dhe rrëfime, ju lutem shkruani në: [email protected]