Na ndiqni edhe në

Kosova dhe Rajoni

Intervista për prestigjozen gjermane/ Albin Kurti: Tre sfidat e Kosovës!

Intervista për prestigjozen gjermane/ Albin Kurti: Tre sfidat e

Për shkak të provokimeve të vazhdueshme nga Serbia, kryeministri i Kosovës Albin Kurti kërkon në intervistën me prestigjozen gjermane WELT rritjen e forcës mbrojtëse të NATO-s dhe më shumë ushtarë gjermanë.

Sepse shteti fqinj është i lidhur ngushtë politikisht dhe ushtarakisht me Rusinë, thotë ai.

WELT: Kryeministër, vendi juaj ka gati 1.8 milionë banorë. Cilat janë tri sfidat më të mëdha?

Albin Kurti: Së pari, ne kemi nevojë për investime të huaja direkte dhe vende të reja pune, veçanërisht për të rinjtë. Të ardhurat tatimore së fundmi janë rritur me 34 për qind pa ndryshuar politikën fiskale. Njerëzit janë të gatshëm të paguajnë përsëri më shumë taksa sepse e dinë se kjo qeveri nuk është e korruptuar. I inkurajoj të gjitha kompanitë evropiane që të investojnë në Kosovë.

Kemi parqe teknologjike si në Prizren, rritje të lartë të eksporteve dhe një fuqi punëtore të re dhe të trajnuar mirë. Së dyti, duhet të marrim masa edhe më të forta kundër korrupsionit, gjyqësori dhe ndjekja penale duhet të jenë edhe më efikase. Megjithatë, ka përmirësime të rëndësishme: ne jemi rritur me 17 vende në Indeksin e Korrupsionit të Transparency International , si dhe nëIndeksi i Lirisë së Shtypit të Reporterëve pa Kufij. Dhe sipas Projektit Botëror të Drejtësisë, ne renditemi të parët nga të gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor në njohjen e shtetit të së drejtës. Sfida e tretë është: Serbia është një kërcënim për ne. Vendi po ndërton struktura ilegale, veçanërisht në veri të Kosovës, dhe vazhdon të mbajë lidhje shumë të ngushta me Rusinë.

WELT: Ju po ndiqni një politikë reciprociteti ndaj Beogradit. Konkretisht, kjo do të thotë se ajo që vlen për qytetarët e Kosovës në Serbi duhet të praktikohet edhe në të kundërt. Targat serbe në veturat e qytetarëve të Kosovës në të ardhmen duhet të zëvendësohen me targa të Kosovës. Përveç kësaj, pasaportat serbe nuk janë më të mjaftueshme për hyrje, duhet të lëshohet një dokument shtesë që është i vlefshëm për 90 ditë.

Kurti: Po, masa ka qenë fillimisht e vlefshme më 1 gusht. Ne kemi lëshuar 2679 dokumente udhëtimi atë ditë pa hasur asnjë problem. Dokumentet janë lëshuar në mënyrë digjitale, është bërë brenda 20 sekondave dhe serbëve nuk u kushton asgjë. Në anën tjetër, nëse qytetarët e Kosovës dëshirojnë të udhëtojnë në Serbi, duhet të presin nga dhjetë minuta deri në dy orë, përveç nëse zyrtarët e kufirit marrin ryshfet. Ka pasur raportime se Kurti ka dashur t'ua marrë pasaportat serbëve. Kjo është absurditet i plotë. Ne nuk mbledhim pasaporta, kërkojmë vetëm një dokument shtesë.

WELT: Megjithatë, pati trazira më 31 korrik, u ngritën barrikada në disa pika kufitare dhe u qëlluan ndaj policëve kosovarë.

Kurti: Trazirat e 31 korrikut nuk u shkaktuan nga qytetarët e thjeshtë të minoritetit serb në veri të Kosovës, por nga krimi i organizuar dhe oligarkët, të cilët janë në listën e pagave të Serbisë dhe të cilët në takimet në Beograd u informuan se çfarë duhet të bëjnë në Kosovë. Kjo ishte punë e porositur. Pasi u hoqën barrikadat, unë – në konsultim me SHBA-në dhe BE-në – e shtyva me 30 ditë vendosjen e masave.

WELT: A do të thotë kjo se këto masa do të zbatohen brenda pak ditësh?

Albin Kurti : Kontrollet e planifikuara kufitare për qytetarët serbë që duan të udhëtojnë në Kosovë dhe rregulloret e reja të targave janë të detyrueshme nga 1 shtatori dhe pa afat. Nëse Serbia pranon të heqë dorë nga kontrollet kufitare në të ardhmen, atëherë ne do të bëjmë të njëjtën gjë. Nuk do të ketë rregulla të reja më 1 shtator.

WELT: A jeni gati të shtrëngoni duart me presidentin Vuçiq dhe të njihni Serbinë?

Albin Kurti : Marrëveshja e dialogut mes dy vendeve tona duhet të jetë ligjërisht e detyrueshme dhe e bazuar në njohjen reciproke. Një marrëveshje e tillë kërkon një shtrëngim duarsh.

WELT: A po luan Vladimir Putin me zjarrin në Kosovë?

Kurti: Besoj se as presidenti i Serbisë Vuçiq dhe as ai i Rusisë Putin nuk mund të abuzojnë me pakicën serbe në Kosovë. Qytetarët e thjeshtë nuk marrin pjesë në politikat luftarake ndaj vendit tonë. Për këtë janë njerëzit në listën e pagave të Serbisë. Këta kriminelë me dashje nxisin trazira vazhdimisht. Por ne jemi vigjilentë, nuk kemi frikë nga këta kriminelë.

WELT: A i duhen Kosovës më shumë se 3800 ushtarët aktualë të KFOR-it të NATO-s për t'u mbrojtur në mënyrë adekuate?

Kurti: E kemi rritur buxhetin e mbrojtjes për 52 për qind dhe forcat tona të sigurisë kombëtare pritet të kenë 5000 ushtarë dhe 3000 rezervistë. Por rreth Kosovës janë 48 baza ushtarake serbe. Rusia dhe Serbia punojnë ngushtë së bashku në politikën ushtarake, në vitin 2021 ata ndërmorën gjithsej 104 manovra dhe aktivitete së bashku. Për shkak të kërcënimit nga Serbia dhe Rusia, ekziston nevoja urgjente për të rritur ndjeshëm numrin e ushtarëve të NATO-s në Kosovë. Kjo patjetër do të përmirësonte sigurinë tonë. Do të na ndihmonte gjithashtu nëse më shumë ushtarë gjermanë do të merrnin pjesë në trupat mbrojtëse të NATO-s, gjë që rrit parandalimin. Përveç kësaj, trupat e KFOR-it mund të na ndihmojnë për të zgjeruar më tej strukturat dhe kapacitetet tona të sigurisë.

WELT: Kur do të aplikojë Kosova për t'u bërë kandidate në BE?

Kurti: Do të aplikojmë për t'u bërë kandidat për anëtarësim në BE këtë vjeshtë ose dimër, por jo më vonë se Krishtlindjet 2022.

WELT: Çfarë ju bën kaq të sigurt se kjo do të funksionojë?

Kurti: Jemi vendi më pro-demokratik dhe më properëndimor në Ballkanin Perëndimor. Përveç kësaj, ne tashmë kemi lidhje të ngushta kontraktuale me BE-në përmes Marrëveshjes së Stabilizim-Asociimit mbi të cilat mund të ndërtojmë. Përveç kësaj, siguria e kontinentit evropian është e kërcënuar pas sulmit krejtësisht të pajustifikuar të Rusisë ndaj Ukrainës. Pra, do të ishte e rëndësishme të kishit një partner të qëndrueshëm në Kosovë në krahun tuaj në Ballkanin Perëndimor. Pra, të dyja palët do të përfitonin njëlloj.

WELT: Kur dëshiron Kosova të anëtarësohet në BE?

Kurti: Sigurisht që jo këtë vit e as vitin tjetër. Kjo do të marrë kohë.

WELT: Sa kohë?

Kurti: Do të ishte absolutisht e nevojshme një kornizë kohore nga Brukseli me piketa për t'u arritur. Do të ishte e rëndësishme që dikush me ndikim në BE të ngrihet dhe të thotë: Të gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor duhet t'i bashkohen BE-së deri në vitin 2030 . Këtë na e kishin premtuar në vitin 2003. Askush nuk duhet të ketë frikë nga ne.

Të gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor së bashku me 18 milionë banorë janë sa Holanda. Fuqia ekonomike korrespondon me produktin e brendshëm bruto të Sllovakisë. Përveç kësaj, çdo i treti banor i Ballkanit Perëndimor nuk jeton më sidoqoftë në shtëpi, por diku në Evropën Perëndimore, kryesisht në Gjermani./M.K/dritare.net