Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

Ja cilat ushqime duhet t'i lani dhe cilat jo!

Ja cilat ushqime duhet t'i lani dhe cilat jo!

Që ku ishim fëmijë prindërit na kishin mësuar së çdo gjë duhet ta lajmë para se ta hamë. Ushqimet ne i lajmë për të larguar bakteret e pranishme në sipërfaqen e tyre. Megjithatë, ka disa ushqime që është mirë të mos i lani, para se t’i konsumoni, sepse ata mund të nxisin bakteret dhe dëmtojnë shëndetin. Dritare.net ju sjell disa ushqime që duhet t’i lani dhe disa të tjera që nuk duhet t’i lani. Më poshtë mund t’i lexoni!

5 Foods You Should Never Wash Before Cooking And 5 You Always Should

Ushqimet që nuk duhen larë

Mishi i pulës

1.Chicken

Pula që në momentin kur e blini në treg ka shumë baktere të pranishme. Kur ju e lani, këto baktere do të futen në të gjithë mishin e pulës nëpërmjet ujit, prandaj është më mirë të mos e lani. Kur pula të jetë duke u zier, do të shkatërrojë vetë bakteret e pranishme në të nga temperaturat e larta.

Vezët

2.Eggs

Vezët e përpunuara zakonisht mbështillen nga një shtresë e mineralit vajor. Në mënyrë që të krijojë një mburojë kundër baktereve. Nëse ju i lani vezët dhe nuk i gatuani direkt, atëherë ata do preken nga bakteret, prandaj s’duhen larë.

Mishin

3.Meat

Njëjtë si pula, edhe mishi i viçit, derrit etj ,nuk duhet larë. Mënyra më e mirë për të trajtuar mikrobet është temperatura e lartë. Përdorni peceta për të fshirë lëngun, pasi lëngu përmban baktere të dëmshme, informon dritare.net.

Makaronat

4.Pasta

Në botën e kuzhinës, është mëkat të lash makaronat para se t’i gatuash. Kur lahen ju largoni shtresën e niseshtesë, e cila është e domosdoshme për thithjen e salcës. Pas valimit, makaronat mund t’i lani.

Kërpudhat

5.Mushrooms

Kërpudhat kanë aftësi të mëdha absorbuese. Ata humbin elasticitetin ku janë të zhytura në ujë. Mënyra ideale e pastrimit të tyre është t’i lani me pak ujë dhe t’i lini të thahen para gatimit.

Ushqimet që duhen larë

Ushqimet e konservuara

1.Tin Cans

Lani kapakun para se t’i hapni në mënyrë që asnjë lloj mikrobi të mos hyjë brenda.

Fruta dhe perime me lëkurë të ngrënshme

2. Vegetables And Fruits That Have Edible Skin

Edhe pse frutat dhe perimet janë të shndritshme nga jashtë, nuk do të thotë që janë të pastra. Gjithmonë lajini ata para se t’i konsumoni.

Fruta perimet me lëkurë të pangrënshme

3. Vegetables And Fruits That Have Inedible Skin

Edhe pse mbrohen nga një shtresë e trashë, gjithmonë është e këshillueshme t’i lani ato. Bakteret gjithmonë arrijë të krijojnë kontakt më brendësinë e frutit. Është shumë mirë të lash shalqirin, bananen dhe ushqime të tjera të tilla.

Frutat e thata

4. Dried Fruits

Frutat e thata janë më të pista nga të gjitha ushqimet që konsumoni. Njerëzit nuk i lajnë, sepse mendojnë se iu largojnë aromën, por është mirë që t’i lani. Lërini disa orë në ujë para se t’i hani.

Arra

Image result for arra

Arrat kanë një acid që lufton bakteret dhe mikrobet. Ky lloj acidi është i rrezikshëm për shëndetin e njeriut nëse konsumoni tepër arra. Lani arrat për të qenë të sigurt./E.B-dritare.net