Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

30 vjet pas rënies në komunizmit, çekët rikthehen në rrugë me protesta

30 vjet pas rënies në komunizmit, çekët rikthehen në

Për shumë çekë, përvjetori i së dielës së Revolucionit Velvet do të jetë një moment i hidhur. Tre dekada pas rënies së regjimit komunist, njerëzit do të shënojnë një moment dramatik në histori mes akuzave, të konfirmuara me vendim gjykate, se kryeministri i tyre bashkëpunoi me StB, policinë sekrete të epokës komuniste.

Qindra mijëra njerëz pritet të marrin pjesë në demonstratat antiqeveritare në të gjithë vendin të shtunën, një ditë para përvjetorit, kur një demonstratë jo e dhunshme e udhëhequr nga studentë e nguliti kombin që të ngrihet kundër komunizmit, shkruan dritare.net

Ata po kërkojnë dorëheqjen e kryeministrit Andrej Babis, një manjati biznesi, i cili është regjistruar si agjent i StB në arkivat zyrtare. Babis ka mohuar vazhdimisht bashkëpunimin me StB me vetëdije, duke thënë se ai është identifikuar gabimisht në dokumente.

Andrej Babis

Martin Vytrhlík, një zhvillues i aplikacioneve që jeton në Pragë, do të jetë një nga ata që do të protestojnë.

" 30 vjet më parë, njerëzit protestuan sepse donin të çliroheshin nga komunizmi dhe tani, të njëjtët njerëz nuk mund të shohin se një ish agjent i StB dhe një ish anëtar i Partisë Komuniste është në pushtet , "tha ai.

Organizatorët e protestave, një grup i quajtur "Një Milion Momente për Demokraci" ka koordinuar disa nga demonstratat më të mëdha që nga viti 1989 në muajt e fundit. Më shumë se 432,000 njerëz kanë nënshkruar gjithashtu peticionin duke kërkuar që Babis të jepte dorëheqjen, shkruan dritare.net

"Ne e konsiderojmë të papranueshme ... që një agjent i StB të jetë Kryeministri", thuhet në peticion. "Ne nuk do të pretendojmë se është normale. Ne duam që Andrej Babis të tërhiqet!"

Babis, një milioner me origjinë sllovake, ka pranuar të takohet me agjentët e STB në vitet 1980, kur ai ishte anëtar i Partisë Komuniste që punonte për një kompani të tregtisë së jashtme - një punë e guximshme që i lejoi të udhëtonte jashtë vendit, një marrëzi që ishte e paimagjinueshme për shumicën e çekoskllovakëve në atë kohë./ I.M-Dritare.ne