Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

Çfarë është nitrati i amonit që shkaktoi tragjedinë në Bejrut!

Çfarë është nitrati i amonit që shkaktoi

Shpërthimi i dosa tonëve të nitratit të amonit, në Bejrut ka bërë që të paktën 100 persona të vdesin, mbi 4000 të plagosen dhe qyteti të dëmtohet në një masë të frikshme.

Por çfarë është nitrati i amonit?

Nitrati i amonit është një përbërës kimik me formulën kimike NH4NO3

Ai është një solucion kristalor i bardhë dhe është shumë i tretshëm në ujë. Përdoret kryesisht në bujqësi si një pleh me azot të lartë. Përdorimi tjetër i madh i tij është si një komponent i përzierjeve shpërthyese të përdorura në miniera, gurore dhe ndërtime civile. Është përbërësi kryesor i ANFO, një lëndë plasëse industriale e njohur që përbën 80% të eksplozivëve të përdorur në Amerikën e Veriut; formulime të ngjashme janë përdorur në pajisjet shpërthyese të improvizuara. Shumë vende po e ndërpresin përdorimin e tij në aplikimet e konsumatorit për shkak të shqetësimeve për potencialin e tij për keqpërdorim.

Çfarë është nitrati i amonit që shkaktoi

Nitrati i amonit gjendet si një mineral natyral (gëihabaite - analogu i amoniumit i kripës, i cili quhet saktë niter, dhe minerale të tjera nitre si nitrat natriumi të njohur si nitratinë) në rajonet më të thata të shkretëtirës Atacama në Kili, shpesh si një kore në tokë ose në lidhje me mineralet e tjera të nitrateve, jodatit dhe halideve. Nitrati i amonit ishte minuar atje në të kaluarën, por praktikisht 100% e kimikateve që përdoren tani është sintetike.

Ai përdoret si pleh:

Nitrati i amonit është një pleh i rëndësishëm me vlerësimin NPK 34-0-0 (34% azot). Është më pak e përqendruar se ureja (46-0-0), duke i dhënë nitrat amonium një disavantazh të vogël transporti. Avantazhi i nitratit të amonit është se është më i qëndrueshëm dhe nuk e humb shpejt azotin në atmosferë.

Eksplozivë

Nitrati i amonit nuk është një eksploziv në formën që zakonisht. Sidoqoftë, ajo formon me lehtësi përzierje eksplozive me veti të ndryshme kur kombinohet me eksplozivë parësor siç janë azidet ose me lëndë djegëse si pluhur alumini ose vaj karburanti.

Përzierje me vaj karburanti

ANFO është një përzierje prej 94% nitrat amoniumi ("AN") dhe 6% vaj karburanti ("FO") i përdorur gjerësisht si një eksploziv industrial në pjesën më të madhe. Përdoret në minierat e qymyrit, guroreve, minierave metalike dhe ndërtimi civil në aplikacione të padëmshme ku avantazhet e kostos së ulët të ANFO-s dhe lehtësia e përdorimit kanë më shumë sesa përfitimet e ofruara nga eksplozivët industrialë konvencionale, të tilla si rezistenca ndaj ujit, ekuilibri i oksigjenit, shpejtësia e lartë e shpërthimit dhe performanca në diametra të vegjël.

Çfarë është nitrati i amonit që shkaktoi

Terrorizëm

Eksplozivët me bazë nitrat amoniumi u përdorën në bombardimin e Sterling Hall në Madison, Wisconsin, 1970, bombardimet e qytetit Oklahoma në 1995, bombat në Delhi të 2011, bomba në 2011 në Oslo dhe shpërthimet në Hyderabad.

Në Nëntor 2009, qeveria e Provincës Kufitare Veri-West Frontier (NWFP) të Pakistanit vendosi një ndalim të sulfatit të amoniumit, nitratit të amonit dhe plehrave të nitratit të amonit në kalciumin në ish-Divizionin Malakand - që përfshin Dirin e Epërm, Dirin e Poshtëm, Swat, Chitral, etj. dhe rrethet e Malakandit të NËFP - pas raporteve që ato kimikate u përdorën nga militantët për të bërë lëndë plasëse. Për shkak të këtyre ndalimeve, "kloruri kaliumi - sendi që bën ndeshjet e sigurisë të kapen zjarr - ka tejkaluar plehrat si eksplozivi i zgjedhjes për kryengritësit." / I.M-Dritare.net