Na ndiqni edhe në

Kuriozitete

Dy gjëra që duhet të dini në mënyrë që të piqni siç duhet gjelin e festave!

Dy gjëra që duhet të dini në mënyrë që

Në çdo festë, pavarësisht nëse jeni duke gatuar gjelin tuaj të parë ose keni gatuar 70 prej tyre, bërja e recetës së përsosur të gjelit të detit mund të jetë një sfidë më vete për t'u trajtuar. Ka shumë receta anësore të cilat shumë herë mashtrojnë, duke ju treguar kohën e duhur për ta mbajtur gjelin tuaj në furrë, ose llogaritje se sa gjeldeti duhet blerë në krahasim me numrin e personave që jeni në shpi.

Por ja cila do të ishte mënyra ideale për të gatuar gjelin e detit. Pasi të keni një termometër mishi, arma juaj sekrete është të mësoni peshën e gjelit tuaj. Nëse e dini këtë, mund të llogarisni përafërsisht sa kohë do ta gatuani. Ne kemi marrë parasysh edhe mbushjen (nëse vendosni të mbushni gjelin tuaj) dhe madje kemi marrë parasysh nëse do të gatuani një gjeldeti të ngrirë.


Dhe nëse po gatuani një gjeldeti të trashëguar ose të rritur në kullota , mbani në mend se do të zgjasë pak më shumë për shkak të përbërjes së ndryshme të trupit të zogut!

Mënyra më e mirë për të ditur se kur gjeli juaj është gati është nga temperatura e tij.

USDA thotë se një gjeldeti është i sigurt kur gatuhet në një temperaturë minimale të brendshme prej 165°F, siç matet me një termometër ushqimi. Kontrolloni temperaturën e brendshme në pjesën më të brendshme të kofshës dhe krahut dhe në pjesën më të trashë të gjoksit.

Dy gjëra që duhet të dini në mënyrë që

Kjo tabelë nga USDA bazohet në një furrë me temperaturë maksimale 325°gradë dhe një zog plotësisht të shkrirë ose të freskët. (Për një zog të pambushur, ne po flasim përafërsisht 15 minuta për kile.)

Nëse dëshironi të gatuani një gjeldeti të ngrirë, do t'ju duhet të paktën 50 për qind më shumë se koha e rekomanduar.

Gjeli juaj do të gatuhet më shpejt në një furrë me temperaturë 325° gradë.

8 kilogram : 1,25 orë
12 kilogram : 1,75 orë
14 kilogram : 2 orë
18 kilogram : 3 orë
20 kilogram : 4 orë
24 kilogram : 4,25 orë

Lëreni gjelin tuaj të pushojë!

Dy gjëra që duhet të dini në mënyrë që

Siç shihet në këtë foto gjeldeti është lënë anash, duke pushuar. Bëjeni këtë për të paktën 30 minuta. Lëngjet kanë nevojë për kohë për t'u ripërthithur në mish, gjë që do ta bëjë atë shumë më të shijshme dhe gjithashtu do ta bëjë gdhendjen e zogut shumë më të lehtë.

Seriozisht, mund ta ringrohni më vonë ose të derdhni lëng mishi të nxehtë mbi të./Huffingtonpost/Xh.Xh/dritare.net