Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

Virusi merret edhe nga sytë? Ja e vërteta!

Virusi merret edhe nga sytë? Ja e vërteta!

Nga CNN

Ne e dimë se koronavirusi mund të hyjë në trup përmes hundës dhe gojës - pra rekomandimet e vazhdueshme nga mjekët për të veshur mbulesa fytyre dhe për të praktikuar distancën sociale.

Po sytë? A duhet të jemi të veshur të gjithë me syze apo mburoja të plota të fytyrës?

Është sigurisht e mundur që një person mund të marrë Covid-19 përmes syve, tha Dr. Thomas Steinemann, një zëdhënës klinik i Akademisë Amerikane të Ophthalmology.

Ekzistojnë "dëshmi të reja" që njerëzit janë duke marrë virusin nga pikat që lundrojnë në ajër, konfirmoi Organizata Botërore e Shëndetit në fillim të këtij muaji.

Një nga mënyrat që ato pikat mund të hyjnë në trupin tuaj është përmes syve. Është gjithashtu e mundur që të infektoheni duke prekur një sipërfaqe të kontaminuar dhe më pas duke prekur syrin, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

"Po, është në ajër," i tha Steinemann CNN. "A mund të hyj në sy? Sigurisht!".

Kontraktimi i virusit përmes syve tuaj ka të ngjarë të ketë më pak efekte se ta merrni atë përmes hundës ose gojës ose ta thithni atë, tha Steinemann.

Steinemann tha se se një numër i konsiderueshëm njerëzish po infektoheshin përmes syve të tyre, mjekët ndoshta do të shohin më shumë pacientë Covid-19 me konjunktivit, i njohur edhe si sy rozë (megjithëse të kesh një sy rozë nuk do të thotë të kesh virusin).

Konsideroni gjithashtu rrugën që duhet të marrë virusi për t'ju infektuar. Do të duhej të infektonte sipërfaqen e syrit tuaj dhe të dërgohej në hundën tuaj përmes lotëve tuaj, tha ai. Nga hunda, do të udhëtonte në gojë ose në fyt, dhe prej andej në rrugët e frymëmarrjes dhe në mushkëri.

"Kjo është një rrugë mjaft qarkulluese," tha Steinemann. "Por unë dua të theksoj se është sigurisht e mundshme."

Kështu që ju duhet të vendosni syze?

Pra, a keni nevojë të shtoni syze ose mburoja të fytyrës në veshjet tuaja kundër koronavirusit?

“Është rritur interesimi rreth kësaj pyetje pasi që doktor Anthony Fauci, eksperti më i mirë i vendit për sëmundjet infektive, u pyet për këtë në një intervistë të fundit për ABC Neës.

Ja çfarë tha Fauci: "Nëse vërtet dëshironi mbrojtje të përsosur të sipërfaqeve tuaja mukoze ... keni mukozë në hundë, mukozë në gojë, por gjithashtu keni mukozë në sy. Teorikisht, duhet të mbroni të gjitha sipërfaqet mukozale. Kështu që nëse keni syze ose mburojë për sytë, duhet ta përdorni. Nuk rekomandohet në mënyrë universale. Por nëse vërtet doni të jeni i mbrojtur plotësisht, me siguri duhet ta përdorni, nëse mundeni ".

Disa njerëz e morën këtë gjë, sikur Fauci po nxiste të gjithë të veshin mbulesa syri.

Por në një bisedim me CNN të enjten, Fauci sugjeroi që komentet e tij për mbulesat e syve ishin të tepërta.

"Unë po bisedoja me një grup mësuesish në një bisedë të tensionuar dhe një nga mësuesit e pyeti: 'A mund të hyjë virusi përmes syrit?'", Tha Fauci. "Sepse disa nga mësuesit po shihnin njerëz në televizion dhe donin të vishnin mburoja syri".

Ai vazhdoi, "Dhe përgjigja ime ishte," Padyshim, nëse keni një mburojë për sytë dhe dëshironi ta vishni, mund të ndihmojë sepse virusi mund të hyjë në sy. " Ky nuk është një rekomandim për të gjithë njerëzit”

Steinemann tha se mbulesat e syve ishin një veprim i mençur për njerëzit që nuk mund të praktikojnë me siguri distancimin shoqëror ose ata që duhet të jenë në zona ku ajri mund të ndotet, ndoshta sepse ata janë një punëtor i kujdesit shëndetësor ose kujdestar shtëpie për një të infektuar.

Por, për një person mesatar që po punon nga shtëpia ose nuk vjen në kontakt të afërt me të tjerët jashtë shtëpisë, të veshësh një maskë për fytyrën dhe të mbash një distancë të sigurt nga të tjerët është ndoshta e mjaftueshme.

Përfundimisht: Syzet Po janë të duhurat nëse ju në shtëpi keni një person të infektuar me koronavirus, ose jeni punonjës i shënetësisë./ I.M-Dritare.net