Botuesi i famshëm britanik, Dewi Lewis: Do të vij në Shqipëri, të shoh bunkerët!

Në vitin 1994, Dewi Lewis dhe bashkëshortja e tij Caroline Warhust themeluan “Dewi Lewis Publishing”, në Manchester të Britanisë së Madhe.
Shumë shpejt ajo u bë një nga shtëpitë botuese më prestigjioze në botë, për fotografinë.

Image result for dewi lewis and caroline

Shumë nga albumet fotografikë më të rëndësishme, të viteve të fundit janë prodhuar nga kjo dyshe dinamike dhe si rezultat, “Dewi Lewis Publishing” është nderuar me një numër të madh çmimesh.
Royal Photographic Society i ka njohur arritjet e Dewi Lewis dhe i ka dhënë çmimin “Outstanding Service to Photography” në 2009, dhe përsëri në vitin 2012 Fondacioni prestigjioz Kraszna-Kraus i ka dhënë çmimin “Outstanding Contribution to Photography”. Më shpesh ata kanë koleksionuar çmime nga “Outstanding Publishing House” në vitin e dhënies së çmimeve në festivalin PhotoEspana, në vitin 2014 dhe në “Author Book Award” për fotot më të vjetra në festivalin Recontres d’Arles në Francë.

Image result for dewi lewis photography albums martin

 

Dewi Lewis on press with John Blakemore

Dewi Lewis, botuesi i famshëm britanik, i fotografisë, jep këtë intervistë ekskluzive për dritare.net, për të ndarë eksperiencën e tij të parë të bashkëpunimit me Shqipërinë. Shtëpia e tij botuese prestigjioze do të botojë për herë të parë një album me foto nga Shqipëria, realizuar nga fotografi anglez Robert Hackmam.

Dritare.net-Çfarë ju shijon më shumë, kur publikoni albume me fotografi?

Dewi LewisPersonalisht, kënaqësia vjen nga bashkëpunimi me shumë fotografë interesantë, puna e të cilëve përfshin një masë të gjerë të subjekteve. Ata promovojnë me një perspektivë unike, në botë dhe shoqëri.
Procesi i publikimit është zakonisht bashkëpunues dhe përfshin shumë elementë kompleksë, editimin, sekuenca e fotos, dizajni, procesi i printimit, të gjitha këto duhen kombinuar që të japin një album me identitet të veçantë.

Related image

Albumet janë gjithashtu të rëndësishëm për kulturën e fotografisë. Ata promovojnë një regjistrim të përhershëm të punës së fotografit, diçka që ekspozitat thjesht nuk mund ta bëjnë vetëm.

Dritare.net- Çfarë albumesh po publikoni, momentalisht?

Dewi LewisPër momentin ne kemi rreth 240 albume të printuara. Po punohet për publikimin e albumeve fotografike të reja, pas disa muajsh, përfshirë këtu albume nga Martin Parr, Paul Hart, Martin Toft, Homer Sykes, dhe Polly Braden.

 

Related image

Dritare.net– Keni publikuar ndonjëherë album në lidhje me Shqipërinë?

Dewi Lewis- Jo, ky do të jetë i pari.

Dritare.net- Çfarë është ajo që ju tërheq te Metamorfoza- Ripërdorimi i Bunkerëve të Shqipërisë, nga koha e komunizmit?

Dewi Lewis- Për mua tërheqja e parë, ishte se nuk dija asgjë rreth tyre dhe u ndjeva totalisht i mahnitur nga zotësia e njerëzve për të ripërdorur ndërtesat. Bunkerët janë gjithashtu një formë unike e reflektimit të arkitekturës të një periudhe specifike kohore, në histori.

Dritare.net- Sa ndihmon ky album në tregimin e historisë së Shqipërisë dhe sa e promovon atë?

Dewi Lewis –Jam i sigurt që albumi do arrijë të kapë vëmendjen për Shqipërinë.
Është akoma një vend i panjohur.
Shumica e njerëzve, në Mbretërinë e Bashkuar, janë të pavetëdijshëm për historinë, dhe albumi do i ndihmojë të arrijnë të adresohen saktë.
Personalisht, unë shpresoj shumë që të arrij të vizitoj disa destinacione të Shqipërisë vitin që vjen, sepse dua t’i shoh me sytë e mi bunkerët.
Jam i sigurt që dhe lexues të albumit do kenë të njëjtën ndjesi./dritare.net

LEXO DHE :  Foto/ Ja rrobat e banjës që do t'ju bëjnë të dukeni elegante këtë verë!

Image result for dewi lewis

 

Artikulli në anglisht/ The article in english

The famous British publisher Dewi Lewis: I will come in Albania, to see the bunkers!

In 1994, Dewi Lewis and his wife Caroline Warhurst founded Dewi Lewis Publishing in Manchester UK.  They very quickly established themselves as one of the world’s leading photographic book publishers.  Many of the great photographic books in recent years have been produced by this dynamic duo and as a result Dewi Lewis Publishing has accumulated numerous awards. The Royal Photographic Society recognised Dewi Lewis’s achievements and awarded him with Outstanding Service to Photography in 2009 and later in 2012 the prestigious Kraszna-Kraus Foundation presented them with the Outstanding Contribution to Photography award.  Most recently they collected the  Outstanding Publishing House of the Year Award at PhotoEspana Festival in 2014 and the Author Book Award at the world’s oldest photographic festival, Recontres d’Arles in France.

Image result for dewi lewis publishing

Dritare.net- What is it that you enjoy about publishing photographic books?

Dewi Lewis- At the personal level the enjoyment comes from dealing with many interesting photographers whose work spans a mass of different subjects. They provide me with a unique perspective on the world and society. The process of publication is usually a very collaborative one and involves many complex elements – the edit, the sequencing of images,the design, the printing process – all of which combine to give any book its particular identity.

Photobooks are also important to photographic culture. They provide a permanent record of the work of a photographer, something that exhibitions alone simply can’t do.

Dritare.net- What books are you currently publishing?

Dewi Lewis- At the moment we have around 240 books currently in print. New books currently being produced over the next couple of months include books by Martin Parr, Paul Hart, Martin Toft, Homer Sykes, and Polly Braden.

Dritare.net-  Have you previously published any books relating to Albania?

Dewi Lewis-No this will be the first.

Dritare.net- What is it that attracted you to Metamorphosis – The Reuse of Albanian Bunkers from the Communist Era?

Dewi LewisFor me the attraction was that it was something I knew nothing about and I was totally fascinated by the human ingenuity in the reuse of the buildings. They are also a very unique form of architecture reflecting a specific period of time in recent history.

Dritare.net- How does such a book help tell the story of Albania and assist in its promotion? 

Dewi Lewis- I’m sure that the book will help draw attention to Albania. It’s still a country of which many people in the UK have very little awareness and the publicity generated by the book will certainly help to address this. At a personal level I very much hope to be able to visit at some point over the next year so that I can experience the buildings first hand. I’m sure that many other readers of the book will feel the same./dritare.net

 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.