Na ndiqni edhe në

Bota

Zinxhirët e furnizimit në botë nën një stres ekstrem!

Zinxhirët e furnizimit në botë nën një stres ekstrem!

Mungesa e çipave kompjuterikë. Mbingarkesa e portit. Dhe një mungesë serioze e shoferëve të kamionëve. Zinxhirët delikatë të furnizimit në botë janë nën një stres ekstrem.

Makthi i zinxhirit të furnizimit po rrit çmimet për konsumatorët dhe ngadalëson rimëkëmbjen ekonomike globale. Fatkeqësisht, Moody's Analytics paralajmëron se ndërprerjet e zinxhirit të furnizimit "do të përkeqësohen para se të përmirësohen".
"Ndërsa rimëkëmbja ekonomike globale vazhdon të marrë avull, ajo që është gjithnjë e më e dukshme është se si do të pengohet nga ndërprerjet e zinxhirit të furnizimit, tani që po shfaqen në çdo cep," shkroi Moody's në një raport.

"Kontrollet kufitare dhe kufizimet e lëvizshmërisë, mos-disponueshmëria e një leje vaksine globale dhe kërkesa nga të qenit të bllokuar në shtëpi, janë kombinuar për një stuhi të përsosur ku prodhimi global do të pengohet sepse dërgesat nuk bëhen në kohë, kostot dhe çmimet do të rriten dhe rritja e PBB -së në mbarë botën nuk do të jetë aq e fortë si rezultat, "shkroi Moody's.
Sipas tyre "lidhja më e dobët" mund të jetë mungesa e shoferëve të kamionëve, një çështje që ka kontribuar në mbingarkesën në porte dhe ka bërë që stacionet e karburantit në Mbretërinë e Bashkuar të thahen. Fatkeqësisht, Moody's paralajmëroi se ka "re të errëta përpara" sepse disa faktorë e bëjnë tejkalimin e kufizimeve të furnizimit shumë sfiduese.

Së pari, firma vuri në dukje dallimet në mënyrën sesi vendet po luftojnë me Covid-in, me Kinën që synon zero raste ndërsa Shtetet e Bashkuara janë "më të gatshme të jetojnë me Covid-19 si një sëmundje endemike".
"Kjo paraqet një sfidë serioze për harmonizimin e rregullave dhe rregulloreve me të cilat punëtorët e transportit lëvizin brenda dhe jashtë porteve dhe qendrave në të gjithë botën," shkruajnë analistët.

Së dyti, Moody's përmendi mungesën e një "përpjekjeje të bashkërenduar globale për të siguruar funksionimin e qetë" të rrjetit logjistik dhe transportit në mbarë botën.
Të tjerët janë shumë më optimistë për perspektivën e zinxhirit të furnizimit.
Drejtori i Përgjithshëm i JPMorgan Chase, Jamie Dimon tha të hënën se këto lemza të zinxhirit të furnizimit do të zbehen shpejt.
"Kjo nuk do të jetë aspak një çështje për diskutim vitin e ardhshëm," tha Dimon gjatë një konference të mbajtur nga Instituti i Financave Ndërkombëtare, raportoi CNBC. "Kjo është pjesa më e keqe e saj. Unë mendoj se sistemet e mëdha të tregut do të përshtaten për të ashtu siç kanë bërë kompanitë."/CNN/M.T/dritare.net