Na ndiqni edhe në

Bota

Varianti Delta rrezik për Evropën. Thirrje për të shpejtuar vaksinimet e Covid!

Varianti Delta rrezik për Evropën. Thirrje për të shpejtuar

Agjencia e BE-së për kontrollin e sëmundjeve ka bërë thirrje për vaksinim më të shpejtë në Evropë pasi varianti tepër i transmetueshëm Delta i Covid-19 parashikohet përhapet në 90% të rasteve në vendet anëtare deri në fund të gushtit.

Dr. Andrea Ammon, drejtuese e Qendrës Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC), tha se njerëzit që kanë marrë vetëm një dozë të vetme janë ende në rrezik infektimi dhe shtrimi në spital, me variantin që mund të përhapet gjerësisht tek të rinjtë këtë verë.

Në një deklaratë në një kohë kur shumë vende të BE po kërkojnë të lehtësojnë kufizimet dhe të lehtësojnë udhëtimin përmes një pasaporte Covid, Ammon tha se mbetën shumë njerëz në grupmoshat më të prekshme në union që nuk janë vaksinuar plotësisht.

Ammon kërkoi në deklaratën e saj që të rinjtë, të cilët mund të mos kenë marrë dozën e tyre të plotë të vaksinës, t'i përmbahen rregullave të distancës sociale, duke iu bërë thirrje autoriteteve të shëndetit publik të BE-së për të shpëtuar jetë duke përshpejtuar programet e tyre të vaksinimit.

Të dhënat e fundit të botuara të ECDC sugjerojnë se 33.9% e të rriturve në BE janë plotësisht të vaksinuar dhe 57.1% kanë marrë të paktën një dozë të vetme.

Varianti Delta, i cili ka ngadalësuar rihapjen e Mbretërisë së Bashkuar, besohet të jetë 40% deri në 60% më i transmetueshëm se virusi origjinal dhe mendohet se shoqërohet me rrezik më të lartë të shtrimit në spital.

Modelimi i ECDC sugjeron që 70% e infeksioneve të reja Covid do të vijnë për shkak të këtij varianti në zonën ekonomike evropiane deri në fillim të gushtit dhe 90% të infeksioneve deri në fund të atij muaji.

"Është shumë e rëndësishme të përparoni me shpërndarjen e vaksinave me një ritëm shumë të lartë. Në këtë fazë bëhet e rëndësishme që doza e dytë e vaksinimit të administrohet brenda intervalit minimal të autorizuar nga doza e parë, për të përshpejtuar shkallën në të cilën individët e prekshëm bëhen të mbrojtur. "

Ammon shtoi: “Unë jam e vetëdijshme se kërkon një përpjekje të konsiderueshme nga autoritetet e shëndetit publik dhe shoqëria në përgjithësi për të arritur këtë qëllim. Por tani është koha për të ecur në një milje shtesë. Ne kemi disa vaksina të sigurta dhe efektive në dispozicion dhe çdo infeksion i vetëm i parandaluar tani përmes pajtueshmërisë sonë me masat e shëndetit publik, është një jetë që mund të shpëtohet nga vaksinimi. "/M.T/dritare.net