Na ndiqni edhe në

Bota

Studimi: Të pasurit po plaçkitin planetin, përgjegjës për ndotjen dhe pabarazinë klimatike!

Studimi: Të pasurit po plaçkitin planetin, përgjegjës

'Elita e ndotësve' po plaçkit planetin deri në pikën e shkatërrimit, thotë Oxfam pas studimit gjithëpërfshirës të pabarazisë klimatike, citon The Guardian. 1% njerëzimit (shtresa e pasur) është përgjegjës për më shumë emetime të karbonit sesa 66% (shtresa më e varfër), duke shkaktuar dëme të tmerrshme për komunitetet e cenueshme thuhet në raport.

Studimi i pabarazisë klimatike globale tregon se ky grup elitar, i përbërë nga 77 milionë njerëz, duke përfshirë miliarderë, milionerë dhe ata që paguhen më shumë se 140,000 dollarë amerikanë (112,500 £) në vit, përbënin 16% të të gjitha emetimeve të CO 2 në 2019, i mjaftueshëm për të shkaktuar më shumë se një milion vdekje, sipas raportit. Për gjashtë muajt e fundit, Guardian ka punuar me Oxfam , Institutin e Mjedisit të Stokholmit dhe ekspertë të tjerë në baza ekskluzive për të prodhuar një hetim special, Ndarja e Madhe e Karbonit. Ai eksploron shkaqet dhe pasojat e pabarazisë së karbonit dhe ndikimin joproporcional të individëve super të pasur, të cilët janë quajtur "elita e ndotësve".

Raporti i Oxfam tregon se ndërsa 1% e shtresës së pasur priren të jetojnë jetë të izoluar nga klima, me ajër të kondicionuar, emetimet e tyre 5.9 miliardë ton CO 2 të cilat janë përgjegjëse për vuajtje të jashtëzakonshme. Gjatë periudhës nga viti 1990 deri në vitin 2019, emetimet e akumuluara prej 1% ishin ekuivalente me zhdukjen e misrit të BE-së, grurit amerikan, orizit Bangladesh dhe fasuleve kineze të sojës. Vuajtjet bien në mënyrë disproporcionale mbi njerëzit që jetojnë në varfëri, komunitetet etnike të margjinalizuara, migrantët dhe gratë të cilët jetojnë dhe punojnë jashtë ose në shtëpi të cenueshme nga moti ekstrem, sipas hulumtimit. Këto grupe kanë më pak gjasa të kenë kursime, sigurime apo mbrojtje sociale, gjë që i bën ata më të rrezikuar ekonomikisht, si dhe fizikisht nga përmbytjet, thatësira, valët e të nxehtit dhe zjarret në pyje. OKB thotë se vendet në zhvillim përbëjnë 91% të vdekjeve që lidhen me motin ekstrem. Raporti zbulon se do të duheshin rreth 1500 vjet që dikush në 99% të ulët të prodhojë aq karbon sa miliarderët më të pasur në një vit.

“Super të pasurit po plaçkitin dhe po ndotin planetin deri në pikën e shkatërrimit dhe janë ata që më së paku mund ta përballojnë atë që po paguajnë çmimin më të lartë”, tha Chiara Liguori, këshilltare e lartë e politikës për drejtësinë klimatike të Oxfam.

Krizat e klimës dhe pabarazisë po ushqyejnë njëra-tjetrën, tha ajo.

Hendeku i pasurisë midis kombeve shpjegon vetëm pjesërisht pabarazinë. Vendet me të ardhura të larta (kryesisht në veriun global) ishin përgjegjëse për 40% të emetimeve të CO 2 të bazuara në konsumin global, ndërsa kontributi nga me të ardhura të ulëta vendet (kryesisht në jugun global) ishte një 0.4% e papërfillshme. Afrika, e cila është shtëpia e rreth një në gjashtë të popullsisë së botës, ishte përgjegjëse për vetëm 4% të emetimeve. Një problem më pak i diskutuar, por me rritje më të shpejtë është pabarazia brenda vendeve. Raporti thotë se ky është një lajm i keq për klimën në nivele të shumta. Gjurma ekstravagante e karbonit prej 0,1% nga superjahtet, avionët privatë dhe pallate deri te fluturimet në hapësirë ​​dhe bunkerët e fundit të botës është 77 herë më e lartë se niveli i nevojshëm që ngrohja globale të arrijë në 1,5C. Aksionet e korporatave të shumë të pasurve janë shumë ndotës. Sipas raportit, kjo elitë zotëron një fuqi të madhe politike dhe në rritje duke zotëruar organizata mediatike dhe rrjete sociale, duke punësuar agjenci reklamash dhe PR dhe lobistë, dhe duke u përzier në shoqëri me politikanë të lartë, të cilët janë gjithashtu shpesh anëtarë të 1% më të pasur, sipas raportit.

Në SHBA, për shembull, një në katër anëtarë të Kongresit thuhet se zotëron aksione në kompanitë e karburanteve fosile, me një vlerë totale midis 33 dhe 93 milion dollarë. Raporti thotë se kjo ndihmon për të shpjeguar pse emetimet globale vazhdojnë të rriten dhe pse qeveritë në veriun global dhanë 1.8 trilion dollarë për të subvencionuar industrinë e karburanteve fosile në vitin 2020, në kundërshtim me premtimet e tyre ndërkombëtare për të hequr gradualisht emetimet e karbonit.

Oxfam bën thirrje për taksa të majme mbi pasurinë mbi të pasurit dhe taksat e papritura mbi kompanitë e karburanteve fosile për të mbështetur më të prekurit, për të zvogëluar pabarazinë dhe për të financuar një kalim drejt energjisë së rinovueshme. Ai thotë se një taksë 60% mbi të ardhurat e 1% më të pasur do të rriste 6.4 trilion dollarë në vit dhe mund të zvogëlonte emetimet me 695 milion ton, që është më shumë se gjurma e 2019-ës në Mbretërinë e Bashkuar.

Drejtori ekzekutiv i Oxfam International, Amitabh Behar, tha: Mos tatimi i pasurisë i lejon më të pasurit të na grabisin, të shkatërrojnë planetin tonë dhe të refuzojnë demokracinë. Taksimi i pasurisë ekstreme transformon shanset tona për të trajtuar pabarazinë dhe krizën klimatike. Këto janë triliona dollarë në lojë për të investuar në qeveritë dinamike të gjelbërta të shekullit të 21-të, por edhe për të riinjektuar në demokracitë tona./M.K-dritare.net