Na ndiqni edhe në

Bota

Firmat e AI të përfshijnë anëtarë të pavarur në bord për të mbrojtur interesat e shoqërisë!

Firmat e AI të përfshijnë anëtarë të pavarur

Kompanitë që zhvillojnë sisteme të inteligjencës artificiale duhet të kenë anëtarë të pavarur në bord, që përfaqësojnë interesat e shoqërisë sipas një eksperti të teknologjisë. Yoshua Bengio, deklaron se firmat e AI duhet të kenë mbikëqyrje nga anëtarët e publikut, pasi përparimet në teknologji përshpejtohen me shpejtësi.

Duke folur në vazhdën e trazirave të sallës së këshillit në zhvilluesin e ChatGPT OpenAI, me shkarkimin dhe rikthimin e shefit ekzekutiv Sam Altman, Bengio tha se duhet një proces demokratik për të monitoruar zhvillimet në këtë fushë.

“Si të sigurohemi që këto përparime po ndodhin në një mënyrë që nuk rrezikon publikun? ” tha për The Guardian, pionieri i AI.

“Ne kemi nevojë për qeverisje demokratike. Ne kemi nevojë për një grup gjithëpërfshirës njerëzish në bordin e këtyre organizatave, të informuar për atë që po ndodh. Ne kemi nevojë për njerëz, të cilët janë të pavarur nga kompania dhe përfaqësojnë interesat e shoqërisë.”

Bengio, një profesor në Universitetin e Montrealit deklaron:

“Shqetësimi im është se nuk do të ketë një ngadalësim. Do të ketë vetëm gara përpara pa rregulla dhe ndoshta me shumë fokus në konkurrencën sesa mbrojtjen e publikut”.

Shqetësimet për sigurinë e AI variojnë nga dezinformimi i prodhuar në masë deri te rezultatet e njëanshme dhe zhvillimi i përshpejtuar i inteligjencës së përgjithshme artificiale.

“Çdo gjë që përshpejton afatin kohor drejt AGI është diçka për të cilën duhet të shqetësohemi, të paktën derisa të kemi rregullat e duhura, të cilat ende mungojnë”, tha Bengio./M.K-dritare.net