Na ndiqni edhe në

Bota

Brexit/ BE propozime të reja mbi Protokollin e Irlandës së Veriut

Brexit/ BE propozime të reja mbi Protokollin e Irlandës së Veriut

BE do të paraqesë propozime të reja më vonë për pjesën e marrëveshjes së Brexit që lidhen me Irlandën e Veriut. Propozimet e tyre do të mbulojnë agro-ushqimin, ilaçet dhe rolin e politikanëve të Irlandës së Veriut.

Marrëveshja aktuale shmang një kufi të fortë në ishullin e Irlandës duke e mbajtur Irlandën Veriore në tregun e vetëm të BE -së për mallrat. Por krijon një kufi të ri tregtar me Britaninë e Madhe, për të cilën sindikalistët thonë se minon vendin e tyre në MB. Nënkryetari i Komisionit Evropian Maros Shefçoviç tha se propozimet e reja për Protokollin e Irlandës së Veriut do të ishin "shumë të gjera" dhe se ai shpreson se ato do të shihen si të tilla.

Propozimet kuptohet se përfshijnë një marrëveshje unike agro-ushqimore që synon reduktimin e mprehtë të kontrolleve të produkteve që lëvizin nga Britania e Madhe në Irlandën Veriore.

BE gjithashtu ka thënë se do të ndryshojë ligjet e saj në një përpjekje për të zgjidhur çështjet rregullatore të cilat po paraqesin një kërcënim për furnizimin me ilaçe në Irlandën e Veriut.

Ministri i Jashtëm i Irlandës Simon Coveney tha se propozimet pasqyronin " një muaj punë të palodhur, dëgjim të kujdesshëm në të gjithë Irlandën Veriore, për të dhënë zgjidhje praktike dhe për ta bërë protokollin të funksionojë më mirë".

"Shpresoj se qeveria e Mbretërisë së Bashkuar të jetë më serioze për të ecur përpara në partneritet," shtoi ai./BBC/M.T/dritare.net