Na ndiqni edhe në

Stil Jete

Mos lejoni që stresi në punë t'ju dëmtojë zemrën!

Mos lejoni që stresi në punë t'ju dëmtojë

Kardiologët deklarojnë se meshkujt që punojnë në punë të lodhshme, stresuese dhe me të ardhura të ulëta kanë një rrezik më të lartë për atak në zemër.

Mjeku Beytullah Çakal deklaron: Puna në një mjedis stresues rrit rrezikun e sulmit në zemër ose goditje në tru.

Duke shprehur efektet e jetës së punës në shëndetin e zemrës, ai shpjegon se intensiv i punës, presionet, kushtet që ndryshojnë vazhdimisht dhe përgjegjësitë që lidhen me punën mund të rrisin stresin. Stresi kronik rrit presionin e gjakut, rrit rrahjet e zemrës dhe dëmton sistemin kardiovaskular. Stresi i punës gjithashtu rrit presionin e gjakut duke ngushtuar enët përmes formimit të pllakave në arterie, shpjegon mjeku.

Po ai shpjegon se profesionet e lodhshme por me të ardhura të ulëta dyfishojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës tek meshkujt. Gati 6,500 punonjës, me një moshë mesatare 45 vjeç u ndoqën nga viti 2000 deri në vitin 2018. Nga të anketuarit, 3118 ishin burra dhe 3347 ishin gra. Tensioni i punës dhe çekuilibri i përpjekjeve-shpërblimit u matën duke ekzaminuar shëndetin e punëtorëve dhe informacionin e anketës në vendin e punës. Meshkujt që raportuan se përjetonin mërzi në punë ose çekuilibër në shpërblimin e përpjekjes kishin një rrezik 49 për qind më të lartë të sëmundjeve të zemrës në krahasim me ata pa këto probleme. Burrat që raportuan se kishin punë stresuese dhe mungesë shpërblimi për punën e tyre, kishin dy herë më shumë gjasa të rrezikoheshin nga sëmundjet e zemrës në krahasim me burrat që raportuan se nuk ishin nën stres për një kohë të gjatë.

Këto rezultate treguan se stresi në punë mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare si dhe obezitetit. Po ashtu mjeku shpjegon se orët e gjata të punës, ulja e aktivitetit fizik, ushqimi jo i shëndetshëm, pirja e duhanit dhe konsumimi i alkoolit, si dhe izolimi social, ndikojnë negativisht në shëndetin e zemrës.

“Për të mbrojtur shëndetin e zemrës, është e rëndësishme të ushtroheni rregullisht, të ushqeheni shëndetshëm, të shmangni në mënyrë efektive stresin, të flini mjaftueshëm dhe të ruani marrëdhëniet shoqërore. Një qasje e ekuilibruar mund të ndikojë pozitivisht në shëndetin zemrës”, thekson mjeku./M.K-dritare.net