Na ndiqni edhe në

Stil Jete

4 nga 5 pacientë me sëmundje autoimune janë gra. Studimi zbulon pse!

4 nga 5 pacientë me sëmundje autoimune janë gra. Studimi zbulon

Pse gratë janë në rrezik më të madh të sëmundjeve autoimune si skleroza dhe artriti reumatoid është një mister mjekësor i kahershëm dhe një ekip studiuesish në Universitetin Stanford tani mund të jetë një hap më afër zbulimit të tij.

Mënyra se si trupi femëror e trajton kromozomin e tij X shtesë (trupi i mashkullit ka vetëm një plus një kromozom Y) mund të jetë një faktor që ndihmon të shpjegojë pse gratë janë më të ndjeshme ndaj këtyre llojeve të çrregullimeve, sugjeron një studim i ri. Kushtet kryesisht kronike përfshijnë një sistem imunitar të jashtëzakonshëm që sulmon qelizat dhe indet e veta. Ndërsa hulumtimi që përfshin eksperimentet në minj është paraprak, vëzhgimi, pas studimeve të mëtejshme, mund të ndihmojë në informimin e trajtimeve dhe mënyrave të reja për të diagnostikuar sëmundjet, tha Dr. Howard Chang, autor i punimit të botuar në revistën Cell më 1 shkurt .

Chang, një profesor i dermatologjisë dhe gjenetikës në Stanford School of Medicine i cili udhëhoqi hulumtimin, u interesua për këtë temë sepse simptomat e disa çrregullimeve autoimune shfaqen në lëkurë si skuqje. Ka më shumë se 80 sëmundje autoimune, që prekin rreth 24 milionë njerëz në Shtetet e Bashkuara. Çrregullimet ndodhin kur sistemi imunitar i një personi ngatërrohet dhe fillon të përgjigjet sikur po sulmohet nga një infeksion kur nuk ka asnjë, shpjegoi Montserrat Anguera, një profesor i asociuar në departamentin e shkencave biomjekësore në Shkollën e Mjekësisë Veterinare të Universitetit të Pensilvanisë. Studiues të tjerë ishin fokusuar në paragjykimin femëror të çrregullimeve duke analizuar hormonet seksuale ose numrin e kromozomeve. Chang në vend të kësaj u fokusua në rolin e luajtur nga një molekulë e quajtur Xist (e theksuar ekziston) që nuk është e pranishme në qelizat mashkullore.

Testimi i rolit të rëndësishëm të Xistit

Puna kryesore e molekulës Xist është të çaktivizojë kromozomin e dytë femëror X në embrione, duke siguruar që qelizat e trupit të mos marrin një goditje të dyfishtë potencialisht toksike të gjeneve koduese të proteinave të kromozomit.

"Xist është një ARN shumë e gjatë, 17,000 nukleotide të gjata ose shkronja, dhe lidhet me afërsisht 100 proteina," tha Chang. Molekulat Xist punojnë me ato proteina për të mbyllur shprehjen e gjeneve në kromozomin e dytë X.

Ndërsa studionte për provime për të rinovuar licencën e tij mjekësore pak më pak se një dekadë më parë, Chang bëri një lidhje. Ai vuri re se shumë nga proteinat me të cilat punon Xist për t'u lidhur dhe për të heshtur kromozomin X kishin një lidhje me çrregullimet autoimune të lidhura me lëkurën: Pacientët me këto kushte kishin autoantitrupa që sulmonin gabimisht ato proteina normale.

ADN-ja e lashtë ofron prova të reja në teorinë e gjatë të sifilizit

Chang pyeti nëse grumbullimet e molekulave të proteinave që lindin kur Xist lidhet me kromozomin X ishin një shkas për sëmundje autoimune. Për të hetuar, Chang vendosi të studionte se si Xist, i prodhuar natyrshëm vetëm nga qelizat femërore, do të funksiononte nëse do të ishte te minjtë meshkuj një arritje e bërë e mundur nga inxhinieria gjenetike. Ky, tha ai, do të ishte një hap i parë në eliminimin e shpjegimeve të mundshme konkurruese për ndjeshmërinë e femrave ndaj sëmundjeve autoimune siç janë hormonet seksuale ose proteinat mashtruese të bëra nga një kromozom i dytë X që nuk ishte plotësisht i fikur. Kur minjtë meshkuj që ishin modifikuar për të pasur një gjen që prodhon Xist, iu injektua një irritues kimik që imitonte lupusin, ekipi zbuloi se minjtë meshkuj zhvilluan shenjat dalluese të autoimunitetit – autoantitrupat, me një shpejtësi që u afrohej minjve femra, duke treguar se proteinat që lidhen ndaj Xistit mund të provokojë një përgjigje imune. Eksperimentet nuk ishin të dizajnuara për të treguar nëse Xist ose proteinat e lidhura me to shkaktojnë sëmundje autoimune tek kafshët.

Chang dhe bashkautorët e tij gjithashtu analizuan mostrat e serumit të gjakut nga njerëzit me lupus, dermatomiozit dhe sklerozë sistemike dhe i krahasuan ato me mostrat nga njerëzit pa sëmundje autoimune. Mostrat nga pacientët me sëmundje autoimune prodhuan nivele më të larta të autoantitrupave në reagim ndaj proteinave të lidhura me Xist, zbuluan studiuesit. Në total, të dhënat treguan për një rol të rëndësishëm për Xistin si një nxitës për autoimunitetin që mund të shpjegojë pse sëmundja autoimune shtrembëron femrat, sipas studimit./M.K-dritare.net