Na ndiqni edhe në

Shëndet

Tani më shumë se kurrë të rinjtë po vuajnë prej shëndetit mendor!

Tani më shumë se kurrë të rinjtë po vuajnë prej

Gjenerata Z, shpesh e shkurtuar në Gen Z e cila përkon me vitet 1900 deri në 2010 për lindjet, po lufton më shumë për shëndetin mendor thekson një studim i ri.

Sipas CNN, gen Z ka më pak gjasa për ta përshkruar shëndetin mendor të tyre si të ‘shkëlqyer’. Studimi, synon të pasqyrojë zërat e Gjeneratës Z mbi çështjet kryesore me të cilat përballet brezi, pasi studiuesit anketuan më shumë se 3,000 persona të moshës 12-26 vjeç gjatë këtij viti. Studiuesit citojnë se gen Z po lufton dhe po vuan në lidhje me shëndetin mendor, pasi iu kërkua të vlerësonin se si e shihnin jetën e tyre aktuale dhe të ardhshme.

Sipas studimit, vetëm 41% e anëtarëve të Gen Z të moshës 18 deri në 26-vjeç po jetojnë në periudhë lulëzimi, ndërsa mijëvjeçarët në të njëjtën moshë ishin 60%.

Qendra Kërkimore Pew vuri në dukje se disa tendenca në lidhje me brezat gjatë fazës së jetës dhe moshën, që mund të ndryshojnë me kalimin e kohës. Studiuesit thonë se ka prova se betejat e shëndetit mendor të Gjeneral Z janë të ndryshme, krahasuar me ato të vjetrat. Studimi i Gallup-WFF tha se anëtarët e Gen Z kanë shumë më shumë gjasa të raportojnë se përjetojnë emocione negative si stresi, ankthi dhe vetmia.

Studiuesit thanë gjithashtu se ata gjetën "prova se deklaratat e Gjeneral Z për shëndetin mendor janë të ndryshme nga ato të gjeneratave të mëparshme në të njëjtën moshë".

Të pyetur për të përshkruar shëndetin ose mirëqenien e tyre aktuale mendore, vetëm 15% e anëtarëve të Gen Z të moshës 18-26 vjeç thanë se ishte e shkëlqyer.

Kjo është një rënie e madhe në krahasim me një dekadë më parë, zbuloi studimi, kur 52% e mijëvjeçarëve në të njëjtën gamë moshe thanë se shëndeti i tyre mendor ishte i shkëlqyer. Dhe në vitin 2004, 55% e njerëzve të moshës 18-26 vjeç (duke përfshirë të anketuarit e mijëvjeçarëve dhe të anketuarve të Gen X) raportuan një shëndet të shkëlqyer mendor

Pse pati një rënie kaq të ndjeshme? Sipas studimit, të dy mijëvjeçarët dhe anëtarët e Gen X po raportojnë vlerësime shumë më të ulëta të shëndetit mendor sot, sesa një dekadë më parë.

Ky nuk është hulumtimi i parë që nxjerr në pah problemet e shëndetit mendor të Gjeneral Z./M.K-dritare.net