Na ndiqni edhe në

Shëndet

Studimi: Trefishohen rastet e kancerit të prostatës tek të rinjtë!

Studimi: Trefishohen rastet e kancerit të prostatës tek të

Kanceri i prostatës nuk është më një sëmundje vetëm mbi të 50-at, ka tregon studimi i ri. Studiuesit zbuluan se rastet e kancerit të prostatës në mesin e njerëzve nën 50 vjeç ishin trefishuar midis 1990 dhe 2019, citon The Telegraph.

Studimi i Universitetit të Edinburgut dhe Shkollës së Mjekësisë të Universitetit Zhejiang, Kinë zbuloi se numri i përgjithshëm i rasteve të kancerit në moshën nën 50 vjeç ishte rritur 79 për qind që nga viti 1990. Ata analizuan të dhënat nga Studimi Global i Sëmundjeve 2019, i cili zbuloi se numri i përgjithshëm i rasteve të kancerit ishte rritur nga 1.82 milion në 1990 në 3.26 milion në 2019.

Rastet e kancerit të prostatës u rritën nga 7,830 në 22,580 gjatë 30 viteve me një normë prej 2.23 për qind çdo vit, thotë studimi. Numri i të mbijetuarve është përmirësuar nga më pak se një në katër në rreth një në shtatë, zbuloi gjithashtu. Burrat e moshës 50 vjeç e lart janë në gjendje të testojnë nivelet e tyre të antigjenit specifik të prostatës (PSA) nga mjeku i tyre i përgjithshëm i cili mund të japë një tregues nëse nevojiten teste të mëtejshme.

Mjekët thanë se gjetjet "sfidojnë perceptimet e llojit të kancerit të diagnostikuar në grupmoshat më të reja".

Rastet e kancerit të nazofaringut ose të frymëmarrjes u rritën më së shumti globalisht për nën 50 vjeç, nga 25,238 në 67,915 me një normë prej 2.28 për qind çdo vit. Studiuesit thanë se rritja e rasteve të hershme në të gjitha llojet e kancerit ka të ngjarë të jetë për shkak të faktorëve përtej vetëm gjenetikës, duke përfshirë obezitetin, konsumin e alkoolit dhe dietat e pasura me mish dhe kripë por me pak fruta dhe qumësht, si dhe mungesën e stërvitjes dhe sheqer të lartë në gjak.

Kanceri i gjirit mbeti kanceri më i zakonshëm në moshën nën 50 vjeç, duke u dyfishuar nga 260,000 kancere në 1990 në 537,000 në 2019.

Vdekjet u rritën gjithashtu gjatë të njëjtës periudhë, megjithëse me një përqindje më të vogël.

Rajonet me shkallën më të lartë të kancerit të hershëm ishin Amerika e Veriut, Australazia dhe Evropa Perëndimore.

Profesor Montserrat García-Closas tha se studimi kërkon të adresojë pyetje të rëndësishme mbi rritjen globale të kancereve me fillimin e hershëm, por duke parë shifrat absolute nuk llogaritet madhësia në rritje e popullsisë.

Po ashtu shtoi: "Masat e parandalimit dhe zbulimit të hershëm kërkohen urgjentisht së bashku me identifikimin e strategjive optimale të trajtimit për kanceret e hershme tek pacientët më të rinj."

Dr Claire Knight, menaxhere në UK, tha se kanceri mbetet kryesisht një sëmundje e moshës më të madhe, pavarësisht gjetjeve "alarmante".

“Nuk është plotësisht e qartë se çfarë po e shtyn rritjen e kancereve me fillimin e hershëm, por ekspozimi ndaj faktorëve të rrezikut në jetën e hershme, zbulimi më i mirë i kancerit dhe gjenetika mund të luajnë një rol”, tha ajo.

“Nëse njerëzit janë të shqetësuar për rrezikun e kancerit, ka shumë mënyra për të ndihmuar në uljen e tij, të tilla si mos pirja e duhanit, mbajtja e një diete të ekuilibruar, ushtrimet e shumta dhe qëndrimi i sigurt në diell.”/M.K-dritare.net