Na ndiqni edhe në

Shëndet

Studimi: Obeziteti epidemi e heshtur, shifra rekord në 10 vitet e fundit për të rinjtë!

Studimi: Obeziteti epidemi e heshtur, shifra rekord në 10 vitet e fundit

Një raport i ri ka zbuluar numri i personave me obezitet është gjithnjë e në rritje në disa shtete. Të dhënat nga Qendra Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve ka zbuluar se deri në vitin 2022, 22 shtete kishin të paktën 35% të të rriturve me obezitet, nga 19 shtete në vitin 2021. Dhjetë vjet më parë, CDC tha asnjë shtet nuk kishte një prevalencë të obezitetit të të rriturve në ose mbi 35%.

Të dhënat e reja tregojnë se prevalenca ishte më e lartë në Luiziana, Oklahoma dhe Virxhinia Perëndimore, ku më shumë se 40% e të rriturve kishin obezitet, citon CNN.

Në përgjithësi, prevalenca ishte më e lartë në Midwest dhe në Jug, ku rreth 36% e të rriturve kishin obezitet. Në Verilindje dhe Perëndim, rreth 30% e të rriturve kishin obezitet në vitin 2022. Të dhënat kanë treguar se të rriturit konsiderohen me obezitet, nëse indeksi i masës trupore të tyre ishte të paktën 30, bazuar në matjet e vetë-raportuara të gjatësisë dhe peshës. Po ashtu në këtë studim është zbuluar, se prevalenca e obezitetit ndryshon sipas racës dhe përkatësisë etnike.

Të paktën 35% e të rriturve me ngjyrë kishin obezitet në 38 shtete, dhe e njëjta gjë ishte edhe për të rriturit indianë amerikanë në 33 shtete dhe të rriturit në 32 shtete. Normat e obezitetit në mesin e të rriturve aziatikë nuk kaluan 35% në asnjë shtet dhe vetëm 14 shtete arritën atë metrikë për të rriturit e bardhë. Normat e obezitetit ishin më të ulëtat në mesin e të rinjve me rreth 1 në 5 persona të moshës 18 deri në 24 vjeç që konsiderohej se kishte obezitet. Normat ishin rreth dy herë më të larta në mesin e të rriturve 45 deri në 54 vjeç, me një prevalencë prej rreth 2 në 5, sipas të dhënave të CDC. Prevalenca e obezitetit gjithashtu u ul me rritjen e nivelit të arsimimit.

“Hartat tona të përditësuara dërgojnë një mesazh të qartë se mbështetja shtesë për parandalimin dhe trajtimin e obezitetit është një prioritet urgjent. Obeziteti është një sëmundje e shkaktuar nga shumë faktorë, duke përfshirë modelet e të ushqyerit, nivelet e aktivitetit fizik, rutinat e gjumit, gjenetikën dhe medikamente të caktuara. Kjo do të thotë se nuk ka një qasje që i përshtatet të gjithëve”, thekson mjekja Karen Hacker.

“Megjithatë, ne e dimë se strategjitë kryesore që funksionojnë përfshijnë adresimin e përcaktuesve socialë të shëndetit, si aksesi në kujdesin shëndetësor, ushqimi i shëndetshëm dhe i përballueshëm dhe vendet e sigurta për aktivitet fizik”, përfundoi ajo./M.K-dritare.net