Na ndiqni edhe në

Shëndet

Studimi: Depresioni zhvillon diabetin e tipit 2!

Studimi: Depresioni zhvillon diabetin e tipit 2!

Depresioni mund të luajë një rol të drejtpërdrejtë në zhvillimin e diabetit të tipit 2, sipas një studimi të ri. Studiuesit kanë gjetur një lidhje shkakësore dhe gjenetikë të përbashkët, ku shprehen se depresioni mund të jetë shkaku i diabetit të tipit 2, një sëmundje me të cilën jetojnë më shumë se 500 milionë njerëz në mbarë botën.

Pas zbulimit, ekspertët bëjnë thirrje që që depresioni të konsiderohet një faktor rreziku për diabetin e tipit 2 krahas faktorëve të tjerë të rrezikut si obeziteti, pasiviteti dhe historia familjare. Studiuesit sugjerojnë se njerëzit me një histori depresioni duhet të vlerësohen për rrezikun e diabetit të tipit 2, në mënyrë që të parandalojnë në kohë këtë sëmundje, citon The Guardian.

Ekspertët e kanë ditur prej vitesh se njerëzit me diabet të tipit 2 kanë rreth dy herë më shumë gjasa të vuajnë nga depresioni në krahasim me ata që nuk e vuajnë. Është vërtetuar gjithashtu mirë se njerëzit me depresion kanë një rrezik më të lartë të zhvillimit të tipit 2. Megjithatë, deri më tani ka qenë e paqartë nëse depresioni shkakton diabetin e tipit 2 ose anasjelltas, apo nëse ndikojnë faktorë të tjerë. Në studimin e fundit, studiuesit zbuluan për herë të parë se depresioni shkakton drejtpërdrejt një rrezik në rritje të zhvillimit të tipit 2, por nuk zbuluan se diabeti shkakton depresion, përcjell dritare.net.

Dr Elizabeth Robertson, drejtoresha e kërkimit në Diabetes UK e cila tha: “Ky studim jashtëzakonisht i rëndësishëm na jep njohuri të reja në lidhjet midis gjenetikës, diabetit të tipit 2 dhe depresionit, duke treguar se depresioni mund të kontribuojë në zhvillimin e tipit 2 diabeti. Diabeti i tipit 2 është kompleks, me faktorë të shumtë rreziku dhe hulumtimet e mëparshme kanë treguar se gjendja është më e zakonshme tek njerëzit me depresion.

“Ky studim na jep një pasqyrë më të madhe se pse dhe tregon se depresioni tani duhet të konsiderohet një faktor rreziku për tipin 2. Kjo njohuri mund të ndihmojë profesionistët e kujdesit shëndetësor të përmirësojnë kujdesin dhe mbështetjen për njerëzit me një histori depresioni dhe të parandalojnë më shumë raste të diabetit të tipit 2”.

Studimi përdori të dhëna nga qindra mijëra njerëz në Mbretërinë e Bashkuar dhe Finlandë, duke përfshirë 19,000 njerëz me tip 2, 5,000 të diagnostikuar me depresion dhe 153,000 që vetë-raportuan depresion.

Studiuesit përdorën një metodë statistikore të quajtur randomizimi Mendelian për të analizuar informacionin gjenetik dhe shëndetësor. Ata zbuluan se vetëm 36.5% e efektit të depresionit në diabetin e tipit 2 mund të shpjegohet nga mbipesha. Njerëzit obezë kanë shumë më shumë gjasa të kenë tip 2 sesa ata me peshë të shëndetshme. Studiuesit vunë re gjithashtu shtatë variante gjenetike që kontribuojnë në diabetin e tipit 2 dhe depresionin. Këto gjene të përbashkëta luajnë një rol në sekretimin e insulinës ose inflamacionin në tru, pankreas ose indin dhjamor, me ndryshimet në këto procese biologjike që potencialisht shpjegojnë sesi depresioni rrit tipin 2.

Dhe ndërsa nuk u gjet një shkak i drejtpërdrejtë për diabetin që shkakton depresionin, ekspertët ende besojnë se barra e të jetuarit me diabetin e tipit 2 mund të jetë një faktor në zhvillimin e depresionit.

“Ne inkurajojmë fuqimisht këdo me depresion që të njohë rrezikun e diabetit të tipit 2, në mënyrë që ata të mund të marrin mbështetjen e duhur për të reduktuar rrezikun e tyre dhe për të shmangur diabetin e tipit 2,” tha Robertson.

Profesoresha Inga Prokopenko cila drejtoi studimin, tha: “Zbulimi ynë ka zbuluar depresionin si një shkaktar kontribues të diabetit të tipit 2”./M.K-dritare.net