Na ndiqni edhe në

Shëndet

Shtatë ndryshime të stilit të jetesës që ulin rrezikun e depresionit!

Shtatë ndryshime të stilit të jetesës që ulin rrezikun

Pirja e moderuar e alkoolit dhe një gjumë i mirë gjatë natës janë ndër shtatë ndryshimet e jetesës së shëndetshme që mund të përgjysmojnë rrezikun e depresionit, kanë zbuluar shkencëtarët. Ekspertët në Universitetin e Kembrixhit ekzaminuan të dhënat shëndetësore nga pothuajse 290,000 britanikë, nga të cilët 13,000 kishin depresion, për të zbuluar se cilët ishin faktorët.

Ata zbuluan se një gjumë i mirë gjatë natës, midis shtatë dhe nëntë orë kishte efektin më të madh mbrojtës, duke ulur rrezikun e depresionit me 22 për qind. Mos pirja e duhanit gjithashtu zvogëlon mundësinë e depresionit me 20 për qind, ndërsa lidhjet shoqërore ulin rrezikun me 18 për qind. Aktiviteti i rregullt fizik ul rrezikun me 14 për qind ndërsa një sasi e moderuar e alkoolit ul rrezikun me 11 për qind. Së fundi, një dietë e shëndetshme solli një përfitim të vogël prej 6 për qind.

Njerëzit në studim që kishin stilet më të mira të jetesës kishin 57 për qind më pak gjasa për të zhvilluar depresion, kjo pasi studiuesit qarritën në përfundimin se stili i jetesës kishte një ndikim më të fuqishëm në humorin e ulët sesa faktorët e tjerë si gjenetika dhe struktura e trurit, citon The Telegraph.

Dr Christelle Langley tha: “Ne jemi mësuar të mendojmë për një mënyrë jetese të shëndetshme si të rëndësishme për shëndetin tonë fizik, por është po aq e rëndësishme për shëndetin tonë mendor. Është e mirë për shëndetin dhe njohjen e trurit tonë, por edhe indirekt duke promovuar një sistem imunitar më të shëndetshëm dhe metabolizëm më të mirë.”

Depresioni dhe ankthi prekin rreth një në gjashtë të rritur në MB, gratë dy herë më shumë gjasa të përjetojnë humor të ulët krahasuar me burrat. Studimet e mëparshme kanë treguar se arsyet e depresionit janë komplekse, me rrethanat personale, faktorët e stilit të jetesës dhe biologjia që të gjithë luajnë një rol.

Ekspertët në Kembrixh donin të dallonin se cilët faktorë kishin efektet më të mëdha dhe përdorën studimin e Biobank në Mbretërinë e Bashkuar për të parë stilin e jetesës, gjenetikën, strukturën e trurit, sistemin imunitar dhe metabolik për të provuar dhe shpjeguar pse disa njerëz përjetojnë depresion ndërsa të tjerët qëndrojnë optimistë.

Gjenetika u zbulua se kishte një ndikim të madh, për të zhvilluar depresion në krahasim me ata me rezultatin më të lartë megjithëse studiuesit thanë se ishte një ndikim shumë më i vogël se stili i jetesës.

Një mënyrë jetese e shëndetshme është po aq e rëndësishme për shëndetin tonë mendor sa është shëndeti ynë fizik.

Profesoresha Barbara Sahakian tha: “Edhe pse ADN-ja jonë, dora gjenetike që na është dhënë mund të rrisë rrezikun e depresionit, ne kemi treguar se një mënyrë jetese e shëndetshme është potencialisht më e rëndësishme. .

Ekipi gjithashtu ekzaminoi skanimet e trurit MRI nga rreth 33,000 pjesëmarrës dhe zbuloi se njerëzit me një mënyrë jetese më të shëndetshme priren të kenë më shumë neurone dhe lidhje në disa rajone të trurit, duke përfshirë amigdalën që përpunon emocionet.

Studiuesit kërkuan gjithashtu shënues në gjak që tregonin stresin dhe zbuluan se një mënyrë jetese më e dobët duket se ndikonte në sistemin imunitar dhe metabolizmin, gjë që rrit rrezikun e depresionit.

Profesor Jianfeng Feng, shtoi: “Ne e dimë se depresioni mund të fillojë që në adoleshencë ose në moshë madhore, kështu që edukimi i të rinjve për rëndësinë e një stili jetese të shëndetshëm dhe ndikimin e tij në shëndetin mendor duhet të fillojë në shkolla”.

Hulumtimi është publikuar në revistën Nature Mental Health./M.K-dritare.net