Na ndiqni edhe në

Shëndet

Mësoni gjithçka për tiroiditin Hashimoto dhe rrezikun e hipotiroidizmit! 

Mësoni gjithçka për tiroiditin Hashimoto dhe rrezikun e

Disa sëmundje ose sindroma kanë një emër të parë. Ndër më të famshmit është emri i japonezit Hakaru Hashimoto, i cili në vitin 1912 përshkroi citologjikisht tiroiditin.

Në mjekësi, të gjitha kushtet që përfundojnë në -itis tregojnë inflamacion. Ka inflamacione akute dhe kronike. Ndonjëherë inflamacionet kronike nuk vërehen, pra nuk shoqërohen me simptoma. Një rast i tillë është tiroiditi kronik Hashimoto, i cili në shumicën dërrmuese të rasteve nuk ka një pasqyrë të veçantë klinike.

Diagnostikohet pas një analize gjaku, nëse gjenden antitrupa të lartë antitiroide kundër një enzime, tiro per oksidazë TPO, ose kundër një proteine, tiroglobulinës (tiroblobulina Tg). Indikacione të forta kemi edhe nga imazhi ekografik i cili karakterizohet nga johomogjeniteti. Sigurisht, ekzaminimi citologjik i produkteve të punksionit ose biopsisë është një tjetër konfirmim i tiroideve kronike me prani të konsiderueshme limfocitesh. Megjithatë, nuk është ekzaminimi citologjik ai që do të bëjë diagnozën.

Dhe pse të diagnostikoni tiroidet? Pse na intereson të dimë se kemi tiroidit? Çfarë do të na shërbejë në jetën tonë të përditshme? Nëse vendoset diagnoza e tiroideve, a do të mund të na trajtojë endokrinologu? A ka një trajtim imunosupresiv që do të ndalojë këtë prodhim të paarsyeshëm të antitrupave?

Për pyetjet e mësipërme, përgjigja është jo. Antitrupat antitiroide shpesh “irritojnë” tiroiden. Rezultati është që pas njëfarë kohe prodhimi i hormoneve të tiroides nuk bëhet më si duhet dhe kemi hipotiroidizëm. Hipotireoza ka simptoma dhe sigurisht atëherë indikohet trajtimi me preparate të tiroides.

Por ka një gjendje tjetër në të cilën mund të çojë tiroiditi kronik, dhe kjo quhet gusha shumënodulare. Me fjalë të tjera, formacionet e vogla, nyejt, krijohen pas njëfarë kohe në tiroide. Njëra ose tjetra mund të rritet dhe të bëhet një nyjë. Në disa raste, mund të kërkohet punksion perkutan dhe/ose kirurgji.

Shumë rrallë, por duhet thënë se kanceri i tiroides mund të zhvillohet edhe në bazë të tiroiditit.

Mjekimi i mundshëm ose këshillat ushqyese për të parandaluar zhvillimin e tiroiditit në hipotiroidizëm do të ekzaminohen rast pas rasti nga mjeku endokrinolog. Vitet e fundit në botë po krijohet përshtypja se tiroiditi është “galopant”, sidomos te popullata femërore. Por në fakt, deri në dekadën e fundit të shekullit të kaluar, as matja e antitrupave nuk ishte e zakonshme në praktikën e përditshme klinike dhe as kryerja e ekografive. Prandaj, një shpjegim është se gjendja mund të ketë qenë e pranishme, por jo e diagnostikuar.

Pra, le të hedhim një vështrim në disa pika të rëndësishme:
• Tiroiditi është një gjendje e zakonshme në popullatën femërore
• Si i tillë, nuk ka simptoma shqetësuese
• Tiroiditi nuk mund të shërohet, antitrupat nuk mund të ndalen
• Pacientët duhet të monitorohen shpesh për diagnostikimin e hershëm të hipotiroidizmit ose strumës nodular, të cilat janë komplikime të mundshme të tiroiditit./K.C/dritare.net