Na ndiqni edhe në

Shëndet

Gërhitja, një simptomë e sëmundjeve serioze!

Gërhitja, një simptomë e sëmundjeve serioze!

Gërhitja nuk është një dukuri e pakëndshme vetëm për ata që flenë pranë një personi që gërhit, por gjithashtu mund të jetë një simptomë e problemeve serioze shëndetësore.

Zhurma irrituese që prodhojmë gjatë frymëmarrjes gjatë gjumit, mund të tregojë gjithashtu një çrregullim të frymëmarrjes ose një apneje të gjumit. Kjo është ende e paqartë, edhe pse nuk është një çrregullim i rrallë.

Disa njerëz kanë një ndjenjë të mbytjes dhe "luftimit" për ajrin. Kjo sindromë e pakëndshme mund të ndihet gjatë gjithë natës, veçanërisht nëse dita e mëparshme ka qenë shumë e lodhur, si dhe pas pirjes së alkoolit në mbrëmje.

Apnea fillon te pacientët të cilët kanë pasur më parë një kollë, dhe shpesh nuk janë të vetëdijshëm për këtë çrregullim.

Njerëzit me apnea ndihen të përgjumur dhe pasi kanë fjetur për 8 ose 10 orë, ata shpesh mbërthenin në situata monotone. Me kalimin e kohës, mund të zhvillohet humbja progresive e funksioneve njohëse, problemet e përqendrimit, kujtesa dhe të ngjashme.

Këta individë kanë një rrezik më të lartë të infarktit, fibrilimit atrial, rritjes së tensionit të gjakut dhe problemeve të zemrës, transmeton Ksp.

Hulumtimet e hershme kanë treguar se gërhitja që shoqërohet me apnea mund të jetë një goditje e rëndë për shëndetin e zemrës, pasi një person me apnea në arteriet koronare ka më shumë pllaka të këqija, sipas radiologëve dhe kardiologëve në Universitetin e Karolinës së Jugut.

“Studimi ynë ka treguar se njerëzit me apnea të gjumit obstruktiv kanë tendencë të zhvillojnë një formë agresive të arterosklerozës, e cila i ekspozon ata në rrezikun nga qarkullimi i dobët i gjakut dhe problemeve kardiovaskulare”, tha Joseph Schep, profesor i radiologjisë dhe mjekësisë në Universitetin e Karolinës Jugore, në SHBA./K.C/dritare.net