Na ndiqni edhe në

Shëndet

Çfarë bakteri i rrezikshëm u gjend sot te salsiçet Wudy!

Çfarë bakteri i rrezikshëm u gjend sot te salsiçet Wudy!

AKU përmes një njoftimi u kërkoi konsumatorëve të mos konsumojmë produktin ‘Wudy’, pasi është identifikuar prezenca e një bakteri të dëmshëm për shëndetin e njeriut, i njohur si Listeria monocytogenes STI55.

Po çfarë është bakteri Listeria monocytogenes STI55?


Infeksioni me Listeria është një sëmundje bakteriale e shkaktuar nga ushqimi që mund të jetë shumë serioze për gratë shtatzëna, njerëzit më të vjetër se 65 vjeç dhe njerëzit me sistem imunitar të dobësuar. Më së shpeshti shkaktohet nga ngrënia e mishit të ushqimit të përpunuar në mënyrë jo të duhur dhe produkteve të qumështit të papasterizuar.

Njerëzit e shëndetshëm rrallë sëmuren nga infeksioni i listerisë, por sëmundja mund të jetë fatale për foshnjat e palindura, të sapolindurit dhe njerëzit me sistem imunitar të dobësuar. Trajtimi i menjëhershëm me antibiotikë mund të ndihmojë në frenimin e efekteve të infeksionit të listerisë.

Bakteret Listeria mund t'i mbijetojnë ftohjes dhe madje edhe ngrirjes. Pra, njerëzit që janë në rrezik më të lartë të infeksioneve serioze duhet të shmangin ngrënien e llojeve të ushqimeve që kanë më shumë gjasa të përmbajnë baktere listeria.

Simptomat


Nëse zhvilloni një infeksion të listerisë, mund të keni:

Ethe

Të dridhura

Dhimbje muskulore

Nauze

Diarreja

Simptomat mund të fillojnë disa ditë pasi të keni ngrënë ushqim të kontaminuar, por mund të duhen 30 ditë ose më shumë përpara se të fillojnë shenjat dhe simptomat e para të infeksionit.

Nëse infeksioni i listerisë përhapet në sistemin tuaj nervor, shenjat dhe simptomat mund të përfshijnë:

Dhimbje koke

Qafë e ngrirë

Konfuzion ose ndryshime në vigjilencë

Humbja e ekuilibrit

Konvulsione

Simptomat gjatë shtatzënisë dhe tek të porsalindurit

Gjatë shtatzënisë, një infeksion me listeria ka të ngjarë të shkaktojë vetëm shenja dhe simptoma të lehta tek nëna. Pasojat për foshnjën, megjithatë, mund të jenë shkatërruese - foshnja mund të vdesë në mitër ose të ketë një infeksion kërcënues për jetën brenda pak ditësh nga lindja.

Shenjat dhe simptomat e një infeksioni me listeria tek një i porsalindur mund të jenë delikate, por mund të përfshijnë:

Pak interes për të ushqyer

Nervozizmi

Ethe

Të vjella

Vështirësi në frymëmarrje

Kur të shihni një mjek
Nëse keni ngrënë një ushqim që është tërhequr për shkak të një shpërthimi të listerisë, shikoni për shenja ose simptoma të sëmundjes. Nëse keni temperaturë, dhimbje muskujsh, nauze ose diarre, kontaktoni mjekun tuaj. E njëjta gjë vlen edhe për sëmundjen pasi keni ngrënë një produkt potencialisht të kontaminuar, të tilla si ushqimet e bëra me qumësht të papasterizuar ose hot-dog të nxehur keq ose mish delli.

Nëse keni temperaturë të lartë, dhimbje koke të fortë, qafë të ngurtë, konfuzion ose ndjeshmëri ndaj dritës, kërkoni ndihmë urgjente. Këto shenja dhe simptoma mund të tregojnë meningjitin bakterial, një ndërlikim kërcënues për jetën e një infeksioni të listerisë.

Faktoret e rrezikut
Gratë shtatzëna dhe njerëzit që kanë sistem të dobët imunitar janë në rrezik më të lartë për t'u prekur nga një infeksion listeria.

Gratë shtatzëna dhe foshnjat e tyre
Gratë shtatzëna janë shumë më të ndjeshme ndaj infeksioneve të listerisë sesa të rriturit e tjerë të shëndetshëm. Megjithëse një infeksion i listerisë mund të shkaktojë vetëm një sëmundje të lehtë tek gratë shtatzëna, pasojat për foshnjat e tyre mund të përfshijnë:

Aborti spontan

Lindja e vdekur

Lindja e parakohshme

Një infeksion potencialisht fatal pas lindjes

Komplikimet

Shumica e infeksioneve të listerisë janë aq të lehta sa mund të kalojnë pa u vënë re. Megjithatë, në disa raste, një infeksion i listerisë mund të çojë në komplikime kërcënuese për jetën, duke përfshirë:

Infeksion i përgjithësuar i gjakut

Inflamacion i membranave dhe lëngjeve që rrethojnë trurin (meningjiti)

Parandalimi
Për të parandaluar një infeksion të listerisë, ndiqni udhëzimet e thjeshta të sigurisë ushqimore:

Mbajini gjërat të pastra. Lani duart tërësisht me ujë të ngrohtë dhe me sapun para dhe pas trajtimit ose përgatitjes së ushqimit. Pas gatimit, përdorni ujë të nxehtë dhe me sapun për të larë enët, dërrasat e prerjes dhe sipërfaqet e tjera të përgatitjes së ushqimit.

Pastroni perimet e papërpunuara. Pastroni perimet e papërpunuara me një furçë pastrimi ose furçë perimesh nën shumë ujë të rrjedhshëm.

Gatuani ushqimin tuaj tërësisht. Përdorni një termometër ushqimi për t'u siguruar që enët tuaja të mishit, shpendëve dhe vezëve janë gatuar në një temperaturë të sigurt.

Masat paraprake për njerëzit veçanërisht në rrezik
Nëse jeni shtatzënë ose keni një sistem të dobët imunitar, jini veçanërisht të kujdesshëm në lidhje me listerinë. Merrni masa paraprake shtesë me këto lloje ushqimesh:

Djathëra të butë dhe djathëra të stilit meksikan. Mos hani djathëra të butë si feta, brie, kamembert ose djathë blu, ose djathëra të stilit meksikan si queso blanco dhe queso fresco, përveç nëse është e qartë nga paketimi se produkti është bërë duke përdorur qumësht të pasterizuar.

Hot dog dhe mish delli. Shmangni këto nëse nuk ngrohen përsëri derisa të avullohen të nxehta. Mbani lëngjet nga paketimet e hot-dogut larg ushqimeve të tjera, enëve dhe sipërfaqeve të përgatitjes së ushqimit. Lani duart pas trajtimit të këtyre produkteve.

Përhapja e mishit. Mos hani krem ​​mishi në frigorifer. Të konservuara ose të qëndrueshme në raft - që do të thotë se mund të ruhen në mënyrë të sigurt në temperaturën e dhomës - përhapet mishi janë të pranueshme. Vendoseni në frigorifer pas hapjes.

Ushqim deti të tymosur. Këto produkte mund të etiketohen si nova style, lox, kippered ose jerky. Është në rregull t'i hani ato në pjata të gatuara. Ushqimi i detit i tymosur i konservuar ose i qëndrueshëm në raft është i pranueshëm.

Lakër të papërpunuara ose të ziera lehtë. Gatuani tërësisht lakër të çdo lloji./Xh.Xh/dritare.net