Na ndiqni edhe në

Shëndet

Disa mënyra si të ndihmoni fëmijët të mësojnë gjëra të reja!

Disa mënyra si të ndihmoni fëmijët të mësojnë

Fëmijët vijnë në botë me shumë nevoja: nevojën për të qenë të dashur, nevojën për ushqim, nevojën për kujdes shëndetësor, nevojën për siguri sociale dhe emocionale. Por, ata po ashtu vijnë në botë edhe me potencial dhe nevojë të madhe që të mësojnë. Të provosh gjëra të reja është e vështirë për shumë fëmijë, qoftë ushqim, aktivitet apo aftësi ndryshe. Ata pëlqejnë atë që dinë, dhe ata e dinë atë që duan. Pandemia nuk ndihmoi në këtë aspekt.

Qasja në risinë dhe të panjohurën u ndërpre këto vitet e fundit. Kishte më pak ekspozim ndaj gatimit të njerëzve të tjerë, aktivitete të kufizuara jashtëshkollore dhe udhëtime, dhe më pak takime lojërash me miq të rinj, shtëpitë e të cilëve kanë erëra, ushqime dhe rregulla të ndryshme, mes mundësive të tjera të humbura. Duke i bërë gjërat edhe më keq, Covid-19 e ktheu botën në një vend ku të gjitha gjërat e reja dhe të panjohura vinin me një rrezik shtesë për t'u sëmurur.

“Kur fëmijët janë të shqetësuar, ata priren të preferojnë parashikueshmërinë, familjaritetin dhe përsëritjen, dhe nuk u pëlqen pasiguria, paparashikueshmëria dhe ndryshimi. Këto tre fjalët e fundit janë një pjesë e madhe e të jetuarit gjatë pandemisë," tha Eli Lebowitz, drejtoreshë e Programit për Çrregullimet e Ankthit në Qendrën e Studimit të Fëmijëve në Yale dhe autor i "Të çlirohesh nga ankthi i fëmijëve dhe OCD: Një program i provuar shkencërisht për prindërit".

“Të gjithë fëmijët përjetuan humbje, qoftë humbje të jetëve të tyre normale, të jetesës së familjes apo të njerëzve të dashur,” tha Lebowitz. Nuk është për t'u habitur që ne po shohim fëmijët që tërhiqen në vendet ku ata kanë kontroll.

Një nga punët e mia kryesore si prind është t'i ekspozoj fëmijët e mi ndaj një shumëllojshmërie të gjerë njerëzish dhe përvojash. E bëj këtë me shpresën që ata të bëhen më mendjehapur, duke mbledhur një spektër të gjerë ngjyrash me të cilat mund të pikturojnë historinë e jetës së tyre.

Fatkeqësisht, të gjithë jemi pak të ndryshkur. Fëmijët kanë nevojë për inkurajim që të dalin atje dhe të përjetojnë botën, dhe prindërit dhe kujdestarët kanë nevojë për ndihmë për të kuptuar se si ta ofrojnë atë ndihmë pa i bërë ata të ndihen të pasigurt ose të ekspozuar tepër. Një ekuilibër i tillë kërkon kujdes dhe qëllim, gjë që, për fat të mirë, nuk është e pamundur të arrihet.

Këtu janë këshilla të miratuara nga ekspertët se si t'i bëni fëmijët tuaj të provojnë gjëra të reja pa i trembur ata.

Filloni me atë që dinë


Merrni diçka në të cilën fëmijët tuaj tashmë ju pëlqen ose janë të mirë dhe shtyjini ta provojnë në një mjedis të ri ose pak më ndryshe, tha Maurice J. Elias, profesor i psikologjisë në Universitetin Rutgers.

“Ne duam që fëmijët tanë të ndihen të sigurt për pikat e tyre të forta dhe ta përdorin atë si një trampolinë për të provuar diçka të re. Në çfarë janë të mirë fëmijët tanë? Me çfarë ndihen rehat? Si mund t'i ndihmojmë ata të përparojnë në këtë?” tha ai. Për shembull, nëse ata luajnë një instrument muzikor, cili është një vend tjetër ku ata mund të luajnë atë instrument?

Nuk ka nevojë të mësoni një instrument të ri, në mënyrë figurative dhe metaforike, thjesht një mundësi për ta shtyrë fëmijën tuaj të provojë diçka të re me aftësinë ose hobin që di.

Rutinat janë miku juaj


Ndonjëherë një gjë e re funksionon më mirë kur është pjesë e një gjëje të vjetër. Kjo është një taktikë veçanërisht e dobishme me fëmijët neurodivers, si dhe me të tjerët që nuk duan të ndryshojnë, tha Karen VanAusdal, drejtoreshë e lartë e praktikës në Bashkëpunim për të mësuarin Akademik, Social dhe Emocional me bazë në Çikago.

" Rutinat dhe ritualet mund të jenë shumë ngushëlluese dhe të dobishme," tha ajo. "Unë besoj në mbajtjen e tyre dhe më pas shtrirjen e një pjese (prej tyre) për të shtuar diçka të re, ndërkohë që i lejoj fëmijës fuqinë të vendosë nëse dëshiron ta bëjë atë."

Ja një shembull i vogël: Djemtë e mi dhe unë shpesh dalim për ushqim korean të enjten në mbrëmje. Kohët e fundit provuam një restorant të ri ku ushqimi ishte pak më ndryshe. Ata, për habinë time, nuk e kishin problem! Ideja për të ngrënë së bashku në një restorant korean ishte aq e sigurt, emocionuese dhe e njohur, saqë ata ishin të gatshëm të provonin ushqime që nuk i kishin ngrënë kurrë më parë.

Bëni një listë


Pyeteni fëmijën tuaj se çfarë gjërash të reja dëshiron të provojë, ose lërini të shkruajnë një listë, tha VanAusdal. Ndihmojini të kuptojnë se për çfarë shqetësohen kur shmangin gjëra të reja, qoftë një fjetje në shtëpinë e një miku apo një pjatë të re makaronash.

Ndonjëherë akti i identifikimit dhe emërtimit të frikës mund të ndihmojë në zvogëlimin e tyre. Është një mënyrë për t'u ndjerë në krye të emocioneve tuaja dhe për të kuptuar lidhjen midis ndjenjave, mendimeve dhe veprimeve.

Si pjesë e kësaj bisede, ju mund t'i bëni ata të bëjnë një ushtrim në të cilin ata imagjinojnë duke bërë diçka që duan të bëjnë. Dhe pastaj kërkojuni të mendojnë nëse nuk e kanë provuar kurrë këtë. Do t'i ndihmojë ata të shohin se si, ndërsa mund të ketë një rrezik të vogël (në bërjen e gjërave të reja), shpërblimi mund të jetë i madh.

Simpatizo dhe inkurajo


Lebowitz inkurajon prindërit dhe kujdestarët që të praktikojnë njohjen e frikës së fëmijës së tyre dhe shprehjen e sigurisë se fëmija i tyre mund të përballojë detyrën. Të dyja janë po aq të rëndësishme, tha ai, dhe jo gjithmonë intuitive. Disa janë të prirur t'u thonë fëmijëve se diçka që ata kanë frikë nuk është e frikshme, gjë që mund t'i zhvlerësojë emocionet e tyre. Të tjerët janë të prirur të ngushëllojnë dhe t'u thonë se është në rregull nëse nuk duan të bëjnë diçka që i frikëson, gjë që mund të vërtetojë frikën e tyre.

“Komunikoni pranimin. Pranoni se diçka mund të jetë e frikshme ose shqetësuese, e pakëndshme ose e vështirë, tha Lebowitz. Tregojuni drejtpërdrejt se e dini që kjo është e frikshme ose e vështirë për ta. Bëjeni në rregull. Por mos u ndalni me kaq.

Është e rëndësishme të projektoni besim tek fëmija juaj, shtoi Lebowitz. Thuaji se besoni se ata kanë aftësinë për t'i trajtuar ato sfida dhe për të toleruar shqetësimet ose ndjenjat negative, që mund të vijnë së bashku me të bërë gjëra të reja ose të frikshme.

Prindërit dhe kujdestarët janë si pasqyra për fëmijët, tha ai, dhe "nëse reflektimi që krijon prindi është i prekshëm, i dobët ose i paaftë, atëherë ata e shohin veten kështu.

Mendoni nëse po bëjnë mjaftueshëm


Prindërit dhe kujdestarët duhet gjithashtu të bëjnë një reflektim të tyre, tha Lebowitz. A ka vërtet nevojë fëmija juaj të provojë tofu, arte marciale ose të flejë në shtëpinë e gjyshes?

Apo, ndoshta, a po ecin në mënyrë perfekte, të papërsosur, në rregull?

Ai tha se është e dobishme të konceptohet ky proces përmes lenteve të ushqimit. A është dieta e tyre aq e kufizuar sa po dëmtojnë shëndetin e tyre? Apo hanë një dietë kryesisht të ekuilibruar që ju, prindi, do të dëshironit të ishte më aventureske, por nuk përbën rrezik për mirëqenien e tyre.

“Me të vërtetë ka rëndësi se cila është. Nëse fëmija juaj funksionon në përgjithësi, ai po bën gjërat themelore, ka disa miq, atëherë jini inkurajues, por mos u stresoni për gjithçka që nuk po bëjnë,” tha Lebowitz. Ndonjëherë bërja e kësaj na ndalon të përqendrohemi në gjërat që ata po bëjnë./CNN/Xh.Xh/dritare.net