Na ndiqni edhe në

Shëndet

Depresioni/ Dy zakone të dëmshme që rrisin rrezikun për shëndetin mendor! 

Depresioni/ Dy zakone të dëmshme që rrisin rrezikun për


Përdorimi i kanabisit vazhdon të jetë një çështje e diskutueshme në vendin tonë, sidomos pas miratimit të ligjit për legalizimin e tij për qëllime mjekësore. Megjithatë reflektimi për efektet e mundshme të një mase të tillë mbetet në plan të parë.
Ata që kundërshtojnë legalizimin e kanabisit duket se gjejnë një shtysë te gjetjet e një studimi të ri amerikan, sipas të cilit përdorimi i kanabisit, në kombinim me pirjen e duhanit, rrit rreziqet që lidhen me shëndetin mendor. Studimi përkatës është publikuar në PLOS ONE. Sipas studiuesve nga UC San Francisco, kombinimi i pirjes së duhanit dhe përdorimit të kanabisit, zakone që bashkëjetojnë në një përqindje të madhe njerëzish i bën përdoruesit më të ndjeshëm ndaj rrezikut të depresionit. Sipas rezultateve të të njëjtit hulumtim, ata që përdorin të dyja produktet duke i kombinuar përballen me një rrezik më të madh të shëndetit mendor në krahasim me ata që kanë adoptuar një nga dy zakonet ose asnjërin prej tyre, përcjell dritare.net
Sipas studiuesve, të kuptuarit e marrëdhënies midis përdorimit të të dyja produkteve dhe shëndetit mendor mund të çojë në strategji më efektive parandalimi dhe trajtimi. "Në trajtimet e shëndetit mendor që ofrojmë sot, ne nuk trajtojmë masat mbështetëse për të ndaluar përdorimin e kanabisit dhe duhanit," tha autori kryesor i gazetës, Nhung Nguyen, asistent profesor në Departamentin e Mjekësisë së Brendshme të Përgjithshme në Spitalin e Përgjithshëm Zuckerberg San Francisco dhe studiues në Qendrën UCSF për Kërkimin dhe Edukimin e Kontrollit të Duhanit. “Ne nuk mund të mbrojmë lënien e duhanit pa parë shëndetin mendor ose përdorimin e kanabisit. Këto sëmundje shoqëruese janë të lidhura ngushtë me përdorimin e duhanit.”, shtoi ai./K.C/dritare.net