Na ndiqni edhe në

Shëndet

Anketa globale zbulon se diabeti mbetet i padiagnostikuar në 40% të rasteve!

Anketa globale zbulon se diabeti mbetet i padiagnostikuar në 40% të

Rreth 40% e njerëzve që kanë diabet në mbarë botën mbeten të padiagnostikuar, raporton një studim i ri.

Shumica e njerëzve që nuk janë diagnostikuar jetojnë në Afrikë (60%), e ndjekur nga Azia juglindore (57%) dhe rajoni perëndimor i Paqësorit (56%), thotë përmbledhja e industrisë globale të diabetit 2023, sondazhi më i madh i llojit të tij deri më sot. Gjysma e atyre që janë diagnostikuar nuk marrin trajtim, thuhet në raport. Tre në katër persona me këtë sëmundje jetojnë në vende me të ardhura të ulëta dhe të mesme ku njerëzit nuk mund të kenë gjithmonë akses në shërbimet e kujdesit shëndetësor.

Sasha Korogodski, studiuesi kryesor i raportit tha se më shumë se 530 kompani u zbuluan se ishin të specializuara në diagnostikimin e diabetit në mbarë botën, por vetëm 33 ishin të vendosura në Afrikë, Azinë juglindore dhe Paqësorin perëndimor, informon Dritare.net

"Infrastruktura e kufizuar e kujdesit shëndetësor, duke përfshirë mungesën e profesionistëve të kujdesit shëndetësor dhe pajisjeve diagnostikuese, mund të pengojë diagnostikimin e hershëm të diabetit" ,tha Korogodski.

Raporti tha se pabarazia e madhe në trajtim, thekson nevojën urgjente për të përmirësuar aksesin ndaj kujdesit diabetik në një shkallë globale.

Caroline Mbindyo, pjesë e OJQ-së Amref Health Africa, tha se gjysma e afrikanëve nuk kanë akses në kujdesin shëndetësor që u nevojitet. Njerëzit që jetojnë në zona të largëta e kanë të vështirë aksesin në këto qendra. Në vitin 2021, gati 7 milionë vdekje në mbarë botën ishin rezultat i diabetit pavarësisht se u shpenzuan më shumë se 970 miliardë dollarë për trajtim. Shumica e organizatave në raport janë të vendosura në SHBA, informon Dritare.net

Më shumë se 70 kompani që prodhojnë ilaçe për diabetin (55%) janë në SHBA me 17% në Evropë. Tregu global i diabetit është i ndarë kryesisht në katër monopole gjigante, thuhet në hulumtim: Novo Nordisk, Sanofi, Eli Lilly dhe Merck. Së bashku ato përbëjnë rreth 72% të tregut.

Diabeti është në rritje. Urbanizimi i shpejtë dhe efektet e krizës klimatike në të korrat kanë çuar në një rritje të ushqimit të përpunuar, i cili ka zëvendësuar më shumë burime ushqimore tradicionale në dieta.

“E kombinuar me lëvizjen drejt një stili jetese më të ulur, veçanërisht në qendrat urbane, kjo çon në rritjen e rrezikut të zhvillimit të diabetit të tipit 2, hipertensionit dhe kancereve të caktuara”, tha Mbindyo./M.K-dritare.net