Na ndiqni edhe në

Shëndet

Alergjitë/ A përkeqësohen me kalimin e viteve? Përgjigjet një alergologe!

Alergjitë/ A përkeqësohen me kalimin e viteve? Përgjigjet

A mund të ndodhë që një ditë, krejtësisht pa kuptuar macet të fillojnë t'ju bëjnë të teshtini dhe poleni i luleve dhe pemëve në pranverë t’ju bëjnë të lotoni apo të kruani sytë? Ndoshta për disa të pafat kalimi i kohës fsheh surpriza të vogla e të pakëndshme.

Sipas Erin Reigh, një alergologe në Qendrën Mjekësore Dartmouth Hitchcock në New Hampshire, SHBA, "vetëm për një në dhjetë njerëz, alergjitë e tyre do të përkeqësohen ndërsa rriten". Por pse ndodh kjo?

1. Ekspozimi kronik ndaj alergeneve

Duket e papritur por nuk është. Simptomat që u shfaqën një ditë nga askund janë ndoshta produkt i viteve që iu deshën sistemit imunitar për të zhvilluar ndjeshmërinë ndaj alergjenit. Sipas Dr. Reigh, ky “akumulim” mund të çojë edhe në astmë alergjike, veçanërisht te fëmijët.

2. Ndryshimet në sistemin imunitar

Një studim i botuar në 2017 në Aging and Disease tregoi se toleranca ndaj alergeneve ndryshon me moshën, ashtu si funksionet e tjera të sistemit imunitar si mbrojtja kundër infeksionit dhe inflamacionit. Prandaj, alergjitë mund të përkeqësohen te të moshuarit.

3. Ndryshimi i klimës

Duhet të presim rritje të alergjive si pasojë e ndryshimeve klimatike, paralajmëron ekspertja, duke sqaruar se sipas studimeve, grimcat e polenit rriten ndjeshëm kur temperatura dhe nivelet e CO2 janë më të larta. Ndryshimet që shohim sot në merkur mund të ndryshojnë intervalet në të cilat alergjitë sezonale fillojnë dhe largohen.

Po sikur të mos jetë alergji?

Sipas Dr. Reigh, nëse jeni në të 40-at dhe teshtini ose rrjedhja e vazhdueshme e hundës erdhi papritur në jetën tuaj, ato mund të jenë simptoma të kushteve të tjera që imitojnë alergji si:

-trajtimet medikamentoze. Disa barna të tilla si pilulat e kontrollit të lindjes, disa antihipertensivë dhe ilaçe për hiperplazinë beninje të prostatës mund të shkaktojnë rrjedhje të hundës

-rinitit vazomotor. Një gjendje joinflamatore e hundës për shkak të mbindjeshmërisë së mbaresave nervore të hundës (çrregullime vazomotore) që rezulton në kongjestion dhe rrjedhje të hundës.

Pra, kur mund të mos jetë një alergji?

"Nëse simptomat tuaja u shfaqën për herë të parë mbi moshën 45-vjeçare, nëse nuk keni histori familjare të alergjive dhe nëse simptomat tuaja nuk janë të lidhura me një sezon të caktuar ose një nxitës të mundshëm alergjie, si p.sh. një kafshë shtëpiake, ka shumë gjasa që një nga gjendjt e mësipërme është fajtore.”, thotë alergologia./K.C/dritare.net