Na ndiqni edhe në

Shëndet

A e sulmon koronavirus zemrën? Ja çfarë thonë ekspertët e shëndetit!

A e sulmon koronavirus zemrën? Ja çfarë thonë

Një në pesë pacientë kanë dëmtime të muskujve kardiakë si pasojë e koronavirusit, i cili më pas shkakton mpiksje të gjakut. Kështu thonë ekspertët e shëndetit.

Mjekët kanë vërejtur që në ditët e para të pandemisë se, pacientët me COVID-19 me sëmundje kronike, përfshirë ato kardiake kanë tendencë të marrin koronavirus me ritme më të larta dhe të sëmuren prej tij, shkruan Daily Mail.

A e sulmon koronavirus zemrën? Ja çfarë thonë

Por tani ekspertët kanë filluar të dyshojnë se virusi ose komplikimet e tij mund të dëmtojnë vetë muskujt e zemrës.

Nëse është kështu, punonjësit e kujdesit shëndetësor mund të kenë një front të ri për t'u përballur në betejën kundër koronavirusit. Madje edhe pacientët e rikuperuar mund të përballen me një gjendje kronike pasi të jenë shëruar nga virusi.

A e sulmon koronavirus zemrën? Ja çfarë thonë

Dëshmia e parë që virusi mund të jetë i rrezikshëm për zemrën, erdhi nga Kina. Gati 20 për qind e 416 pacientëve me koronavirus të shtruar në spital në një studim të kryer atje treguan shenja të dëmtimit të zemrës. Dhe më shumë se gjysma e pacientëve që kishin dëmtim të zemrës vdiqën, ndërsa u shtruan në spital për koronavirus. Pra 4,5 për qind e pacientëve pa probleme në zemër vdiqën. /K.C/dritare.net